Beschermd momument
Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Industriemuseum

De rijke drukkerijcollectie van het Industriemuseum onthult het verhaal van drie eeuwen grafische industrie, van A tot Z. Van enkele unieke 18e-eeuwse houten handpersen over de iconische Heidelberg en Linotype, tot de hedendaagse computer.

Al gehoord van de Mule Jenny (of Spinning Mule) en Lieven Bauwens? En zag je al een katoenspinnerij of een letterzetterij aan de binnenkant? In het Industriemuseum maak je de evolutie van de industriële samenleving (1750 tot nu) mee: de eerste Industriële Revolutie, de opkomst van de machine, de evolutie van de consumptie- en informatiemaatschappij, de evoluerende techniek, het dagelijks leven. Een belangrijk accent ligt op textiel, jarenlang zowat de belangrijkste nijverheid in Vlaanderen en Gent. Ook de rol van de vrouw en het thema ‘kinderarbeid’ in de industriële samenleving zijn in de vaste opstelling verwerkt. Het museum hecht veel belang aan het educatieve aspect: oud én jong vinden hier vast en zeker hun gading, bijvoorbeeld in de imposante machinegalerij.

Duik 250 jaar terug in de tijd. Vergeet alle technologische toepassingen, zoals gsm, computer en ipod. Ook van huishoudapparaten, zoals koelkast, wasmachine en strijkijzer is nog geen sprake. Je belandt in de achttiende eeuw en komt vervolgens in de periode van de eerste industriële revolutie met de opkomst van de machine. In geen tijd groeien kleinschalige, ambachtelijke werkplaatsen uit tot grote fabrieken. Voor de arbeiders en hun kinderen volgt een hard bestaan, met lange werkuren voor iedereen.

Met een verrassend veelzijdige collectie prikkelt het Industriemuseum de nieuwsgierigheid. Sprekende beelen, historische filmpjes, merkwaardige objecten en pakkende verhalen maken het industriële verleden terug springlevend; van een kolossale stoommachine, over oude reclame, tot het verhaal van een beluikbewoner.

Tentoonstellingen