Expo 'Licht uit. Pop op

De expo Licht uit. Pop op toont een bijzondere collectie theaterpoppen van de 20e eeuw tot nu. Ontdek de magische wereld van het poppen- en figurentheater voor en achter de schermen. 

Wanneer het licht uitgaat en de poppen op scène verschijnen, begint de magie. In de expo Licht uit - Pop op toont het Huis van Alijn zijn bijzondere collectie theaterpoppen van de 20e eeuw tot nu. Wat typeert het poppen- en figurentheater? Hoe komt een voorstelling tot stand? En wat maakt dit erfgoed zo waardevol? Ontdek de magische wereld van poppen en figuren voor en achter de schermen. 

Drie bijzondere collecties  

Het Huis van Alijn bewaart een uitgebreide collectie rond poppen- en figurentheater. In de expo Licht uit. Pop op krijg je het erfgoed van Pierke van Alijn en zijn voorlopers, het Gentse Theater Taptoe en de Mechelse familie Contryn te zien. Deze drie unieke en heel verschillende collecties illustreren uiteenlopende facetten van het poppen- en figurentheater in Vlaanderen van begin 20e eeuw tot vandaag. De drie gezelschappen hebben elk hun eigen verhaal en accenten. Ze worden in de expo vertegenwoordigd door Koen Vergauwen(speler Pierke van Alijn), Luk De Bruyker (Theater Taptoe) en Paul Contryn (familie Contryn). Ze zijn alle drie nog steeds actief als poppenspeler. 

Poppen- en figurentheater: erfgoed? Waarom organiseert het Huis van Alijn deze expo?  

Het Huis van Alijn heeft door zijn huispoppentheater altijd een nauwe band gehad met poppenspel. Hierdoor was er al een bijzondere collectie Gentse theaterpoppen. In 2021 breidde de collectie aanzienlijk uit. Via CEMPER, het Centrum voor Muziek en Podiumerfgoed, verwierf het Huis van Alijn twee nieuwe collecties met in totaal meer dan 300 theaterpoppen. Deze nieuwe collecties omvatten:  

• Theaterpoppen van het Gentse Theater Taptoe, gesticht door Luk De Bruyker  

• Poppen die verzameld, gebruikt of gemaakt zijn door drie generaties van de Mechelse familie Contryn, door medewerkers van de School voor Poppenspel en de figurentheaters Spelleken van Ulenspiegel en Hopla.  

Deze verwerving is een uitgelezen kans om de collectie rond poppen- en figurentheater voor het eerst te tonen aan een breed publiek in een expo en tegelijkertijd achter de schermen de collectie diepgaand te registreren, verrijken en onderzoeken.