Slechts één (web)adres!

LECA, het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag, bundelt dit jaar al zijn informatie over rituelen, reuzen, volkscafés en volksfeesten op zijn website

Folklore online?

LECA is het aanspreekpunt voor erfgoed van sociale gebruiken, rituelen en festiviteiten. Ze willen het publiek enthousiast maken over dit erfgoed, dat maar al te vaak vergeten raakt. De term op zich zegt het al: cultuur van alledag. Het dagelijkse leven, met al zijn gebruiken en tradities, zien we door de nabijheid vaak niet als een vorm van cultuur. Toch is dit erfgoed van onschatbare waarde en belangrijk genoeg om te koesteren en te documenteren.

Ze hebben een duidelijke missie waar ze graag hun schouders onder zetten. Zo wil LECA cultuur-erfgoedgemeenschappen informeren, ondersteunen en activeren. Het centrum reikt methoden aan om vernieuwend en duurzaam om te gaan met erfgoed. Tegelijkertijd zijn ze een knooppunt voor kennisdeling en expertise. Om actueel te blijven volgen ze nationale en internationale tendensen op de voet. Erfgoed dat is afgesloten voor publiek, is enkel voer voor obscure kenners. Daaarom werk Leca ook aan bewustmaking van het publiek.

Mooi initiatief, maar hoe vertaalt zich dat online? Om hun kennis publieksvriendelijk aan de man te brengen, vereenvoudigen ze nu online toegang tot de wereld van de rituelen en tradities. De informatie die je vroeger kon terugvinden op de websites feestelijkvlaanderen.be, tradities.be en volkscafes.be hebben ze gebundeld op een centrale website.

Tradities mogen traditioneel, ook op het net

Verwacht je als surfer niet aan flitsend webmateriaal. Een website over tradities mag er heel traditioneel uitzien, moeten de makers gedacht hebben. Alles is heel helder en duidelijk gestructureerd. De hoofdpagina biedt een overzicht van het laatste nieuws. Vervolgens geeft LECA wat meer informatie over de doeleinden die ze ondersteunen.

De webpagina ‘tradities’ is steeds op dezelfde manier opgebouwd. Per onderwerp – reus, feest, ritueel of volkscafé – kan je kiezen tussen de rubrieken ‘overzicht’, ‘nieuws’, ‘achtergrond’, ‘opzet’ en ‘voeg zelf toe’. In het ‘overzicht’ kan je eenvoudigweg de postcode invoeren en krijg je alle resultaten. Bij elke reus vind je uitgebreide technische en historische informatie. Bij ‘achtergrond’ duiden ze het gebruik van de verschillende onderwerpen en de belangrijkste gebeurtenissen in de sector. ‘Opzet’ geeft een korte beschrijving van de doelstellingen van LECA binnen het onderwerp.

Je kan ook zoeken op trefwoord of datum. De zoekmachine is handig in gebruik en bevat een groot en praktisch overzicht van dit uitgebreide erfgoed. Het is enkel jammer dat er niet zo veel visueel materiaal in beeld komt. Een reus is nu eenmaal reuze interessant. Dan is het jammer als de foto bij het profiel van zo’n lage kwaliteit is.

Voeg zelf toe

Om dat inventariseren nu eenmaal tijdrovend is, kan je op lecavzw.be zelf een reus, feest, traditie of volkscafé toevoegen. Dit doe je heel eenvoudig door een inschrijvingsformulier in te vullen, het ene al wat uitgebreider dan het ander. Een reus voeg je bijvoorbeeld toe door 11 pagina’s vragen in te vullen. Op die manier garandeert de webstek volledige informatie. Over de controle over die invulfunctie vinden we echter niets terug. Het is dus moeilijk om de correctheid van de informatie te interpreteren.

Verder lezen

Onderaan de pagina staan dan nog enkele links. Hier vind je publicaties die verschenen, geplande studiedagen, een link naar de bibliotheek en allerhande andere mogelijkheden voor wie zijn kennis van de volkscultuur wil vergroten.

LECA heeft zijn best gedaan om de wereld van de cultuur van alledag op het net te bundelen. De site die daaruit volgt, kan nog iets visueel aantrekkelijker, maar is in de eerste plaats helder, gebruiksvriendelijk en heel actueel. Wie op de hoogte wil blijven van folklorenieuws vindt hier ongetwijfeld zijn gading. Dat de nieuwsbriepagina vandaag niet wou werken, zien we dan ook graag door de vingers. 

Download hier de pdf

Folklore gezocht? Slechts één (web)adres!