Klavier

Virginalen, Klavecimbels en orgels verbeeld in de 16de en de 17de eeuw

Antwerpen was tussen 1560 en 1660 de onbetwiste wereldhoofdstad van de klavecimbelbouw. Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis slaan de handen in elkaar. Met een expo en veel muziek nemen ze je in het voorjaar van 2022 terug naar het gouden tijdperk van de Antwerpse klavecimbels.

De klank van de stad van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens? Dat is de klank van klavecimbels en virginalen. Vandaag bewaart Museum Vleeshuis een van de belangrijkste collecties Antwerpse klavecimbels en virginalen ter wereld. Samen met het Snijders&Rockoxhuis wordt die collectie in 2022 voor het voetlicht gebracht.

De tentoonstelling Klavier heeft aparte luiken in het Snijders&Rockoxhuis en Museum Vleeshuis, en loopt van 26 maart tot en met 26 juni 2022.

Snijders&Rockoxhuis

In het Snijders&Rockoxhuis kan je schilderijen van onder meer Frans Floris, Jacob Jordaens, Maerten de Vos, de familie Francken, Jan Miense Molenaer, Jan Steen, Gerard Dou, Gabriël Metsu en Jacob Ochtervelt ontdekken. Al deze schilderijen hebben één ding gemeen: ze tonen orgels, klavecimbels en virginalen, vaak van Antwerpse makelij. Enkele klavierinstrumenten uit de collectie van Museum Vleeshuis vullen de tentoonstelling aan.

Curatoren Hildegard Van de Velde (Snijders&Rockoxhuis) en Timothy De Paepe (Museum Vleeshuis) lieten zich voor de tentoonstelling inspireren door de Muziekkamer die Museum Vleeshuis in 2018 in het Snijders&Rockoxhuis mocht inrichten. De Muziekkamer is een herschepping van de muzieksalons die de familie Duarte in de 17de eeuw in hun stadspaleis aan de Meir organiseerde. Bezoekers konden er niet alleen genieten van prachtige muziek, gebracht door vader Gaspar Duarte en zijn kinderen en gespeeld op Antwerpse klavecimbels en virginalen, maar ook van vele tientallen schilderijen van grote meesters.

Museum Vleeshuis

In Museum Vleeshuis maak je kennis met klavecimbels en virginalen, met unieke, beschilderde klavecimbeldeksels, en met Anthony Van Dycks portret van klaviervirtuoos Henricus Liberti. Mario Sarrechia, Bart Rodyns en Korneel Bernolet zorgen met nieuwe opnames op klavecimbel, virginaal en orgel, voor de gepaste soundtrack.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum