Jules François Crahay © Louis Kerkhof

Tentoonstelling Jules François Crahay

 

De naam Jules François Crahay doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, en toch! Deze Belg is namelijk “een van de laatste genieën van de haute couture“. Dankzij nieuw onderzoek kan het museum nu voor het eerst een tentoonstelling aan hem wijden. Een uitstekende gelegenheid om deze onterecht vergeten couturier te (her)ontdekken. 

Jules François Crahay begint zijn carrière in Luik en maakt vervolgens naam in de wereld van de Parijse haute couture. In 1959 wordt zijn eerste collectie voor Nina Ricci overladen met lof, waarna de opdrachten toestromen. De pers vergelijkt hem zelfs met Christian Dior. Zijn volgende collecties bevestigen verder zijn meesterschap, dat ook in de smaak valt bij beroemdheden zoals Claudia Cardinale, prinses Paola en Jackie Kennedy. Crahay gaat daarna aan de slag bij Lanvin, waar hij zo’n veertig haute-couturecollecties en nog meer prêt-à-porter zal ontwerpen. 

De tentoonstelling overloopt de carrière van deze minder bekende Belgische couturier doorheen een halve eeuw modegeschiedenis. Een zestigtal silhouetten, aangevuld met archiefmateriaal, brengen zijn unieke creatieve en onafhankelijke geest weer tot leven en openen nieuwe perspectieven. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum