Jozef Peeters en Pelagie Pruym, ca 1924-25

Jozef Peeters en Pelagie Pruym, ca 1924-25

Met een monumentale biografie en een uitgelezen tentoonstelling krijgt Jozef Peeters (1895-1960) op overtuigende wijze erkenning voor zijn pioniersrol in de ontwikkeling van de abstracte kunst in ons land. Hijzelf zou zijn betekenis nog hoger hebben ingeschat, maar dat was nu eenmaal zijn temperament.

ABSTRACTIE TE KIJK

Eerst was er het boek, een imposant werkstuk van kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels. De tentoonstelling is er een aantrekkelijke illustratie van. FIBAC, het keurige Art Centre in Berchem-Antwerpen, heeft uit de eigen collectie alle werken geselecteerd die behoren tot die eerste golf abstracte kunst in België. Het ensemble wordt vervolledigd met stukken uit de verzameling van galeriehouder Ronny Van de Velde en enkele andere privécollecties. Het levert een totaalbeeld op dat in deze sobere interbellumarchitectuur wonderwel tot zijn recht komt.

‘TEGEN DEN TINGELTANGEL’

Het boek zelf is een opmerkelijk werkstuk. Niet alleen omwille van de uiterlijke verschijning ervan: groot formaat, verzorgde bladspiegel, correcte kleurweergave. Het is een afspiegeling van de gedrevenheid van de partners van dit project. Tot zover het koffietafelgehalte van deze uitgave. En nu de inhoud, met een titel die meteen kleur bekent: Jozef Peeters en de strijd tegen den Tingeltangel.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum