Groepen
Pierre-Louis Flouquet, Architecture, olieverf op doek, Collectie FIBAC, Berchem

Pierre-Louis Flouquet, Architecture, olieverf op doek, Collectie FIBAC, Berchem

De verzameling begon zowat dertig jaar geleden bij een coup de foudre voor een werk van Marthe Donas, vlot geschilderd, één en al ritme en coloriet. Dan volgden de andere bekende en minder bekende protagonisten van onze vroegste abstracte kunst: Jozef Peeters, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet, Paul Joostensen anderen. 

FIBAC

Dromen zijn geen bedrog. Terwijl bij onze musea de belangstelling voor de abstracte kunst van eigen bodem pas recent is gegroeid, slaagt een privé-initiatief er al jaren in een coherent beeld ervan op te hangen, in een stijlvolle omgeving bovendien. Ontdek FIBAC in Berchem.

Filips De Ferm en zijn echtgenote Ingrid hebben een hart voor kunst. Zo’n dertig jaar geleden begon het duo met het verzamelen van (voornamelijk) 20ste-eeuwse abstracte kunst van eigen bodem. Maar in tegenstelling tot veel andere verzamelaars gaat het hen niet enkel om het vergaren van nieuwe werken. Wat ze belangrijker vinden, is dat ze het plezier dat ze aan hun collectie beleven, ook met anderen kunnen delen. 

De verzameling begon bij een coup de foudre voor een werk van Marthe Donas, vlot geschilderd, één en al ritme en coloriet. Dan volgden de andere bekende en minder bekende protagonisten van onze vroegste abstracte kunst: Jozef Peeters, Karel Maes, Pierre-Louis Flouquet, Paul Joostens en anderen. Het werd een boeiende ontdekkingstocht waarin steeds nieuwe artiesten met weinig naambekendheid opdoken, maar met een boeiend oeuvre.

Tentoonstellingen