Jan Van Imschoot, La Piconera La trahison conjugale

La Piconera La trahison conjugale Beeld Jan Van Imschoot

Met The End Is Never Near brengt S.M.A.K. een eerste uitgebreide overzichtstentoonstelling van de Belgische schilder Jan Van Imschoot (°Gent, 1963). 

Het werk van Jan Van Imschoot is opgebouwd rond historische thema’s uit de literatuur en de kunstgeschiedenis, en slaat een brug naar voorgangers, zoals Caravaggio, Tintoretto, Goya, Manet, en anderen. De kunstenaar gaat een voortdurende dialoog aan met het verleden, waarin hij zich, met een dosis cynisme, vaak richt op fenomenen of figuren die zich in de marge van de hedendaagse maatschappij bevinden. 

Er worden een 90-tal schilderijen samengebracht van zijn beginperiode tot vandaag, wat maakt dat deze tentoonstelling de grootste tentoonstelling is van Jan Van Imschoot tot nu toe, zowel nationaal als internationaal. 

In aanloop van de tentoonstelling verscheen in december 2022 de monografie Jan Van Imschoot – The End Is Never Near. In deze publicatie die diepgravende essays van Selen Ansen, Dieter Roelstraete, Alain Tapié en Philippe Van Cauteren bevat, evenals een uitgebreid gesprek tussen de kunstenaar en Hendrik Folkerts zijn meer dan 200 werken van Jan Van Imschoot opgenomen. 

Afbeelding: Jan Van Imschoot, L’échange des bêtises, 2021, ©Bertrand Huet-Tutti