Huguette Caland, Bribes de corps, 1973, Oil on linnen, 152,4 x 152,4

Huguette Caland, Bribes de corps, 1973, Oil on linnen, 152,4 x 152,4

Tête-à-Tête biedt een overzicht van het werk van de non-conformistische en exuberante Huguette Caland en haar kijk op het leven en de kunst. De tentoonstelling brengt een hommage aan de manier waarop de kunstenares traditionele representaties van seksualiteit, lichamelijkheid en verlangen ombuigt zonder zich iets aan beperkingen en conventies gelegen te laten liggen. In de geest van de taboedoorbrekende jaren '60 ontwikkelde Caland een fascinerende en geheel eigen esthetische taal, waarmee haar werk zich bewijst als een pijler van het oostelijk mediterraans modernisme.

De tentoonstelling overspant een carrière van een halve eeuw en omvat ruim 100 werken op papier en doek, naast kaftans, sculpturen en notitieboekjes. In al deze diverse disciplines maakt ze gebruik van de voluptueuze lijn om thema’s te exploreren als veranderlijkheid, sensualiteit en het menselijke verlangen naar intimiteit en verbinding, dat voor Caland de motor vormde van haar leven en werk. 

Huguette Caland, geboren in 1931, volgde niet de gebaande paden. Ze was de enige dochter van de eerste president van de republiek Libanon, Bechara el Khoury. Kort na de dood van haar vader in 1964 schreef ze zich in op de kunstopleiding aan de Amerikaanse universiteit van Beiroet en volgde er teken- en schilderkunst. In 1970 verhuisde ze abrupt naar Parijs waar ze thema’s van seksualiteit en verlangen in haar werk begon te verkennen. In 1987 emigreerde ze naar Venice, Californië, waar ze het huis en atelier van haar dromen bouwde. Tot aan haar recente dood in 2019 op 88-jarige leeftijd, woonde ze afwisselend daar en in Beiroet. Haar werk kent de afgelopen decennia een groeiende erkenning. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum