Cosmos

Astrid Krogh, Illimited

Design, van hier tot in de ruimte

CID – centrum voor innovatie en design in Le Grand-Hornu

Zwarte gaten, donkere materie, nevels, exoplaneten, zwaartekrachtgolven, oerknal, multivers... De ontelbare kosmische objecten en fenomenen die ons Universum vormgeven zijn inspiratiebronnen in de literatuur, muziek, beeldende kunst en de levende kunsten... Design is geen uitzondering op deze fascinatie.  

Sinds het begin van de mensheid is het Universum een bron van eindeloze verwondering geweest. Wat is onze plaats in deze immense uitgestrektheid van de ruimte, van 13,8 miljard lichtjaar? Hoe vond de kosmische evolutie plaats? Zijn we alleen? Waarom bestaat het Universum? 

De tentoonstelling Cosmos toont het werk van ontwerpers die op conceptuele, technisch of poëtische wijze de architectuur van het Universum en de verborgen wetten van de fysica die het Universum beheersen, in vraag hebben gesteld. Van Einsteins algemene relativiteit tot de kwantumtheorie, van de zwaartekracht tot de aard van ruimte en tijd, van micro tot macro, het moderne beeld van de kosmos wordt belichaamd in verschillende ontwerpen of architectonische projecten die ons veel verder brengen dan deze wetenschappelijke wortels, wat getuigt van zijn mysteries en schoonheid.

Het Centrum voor innovatie en design

Het CID – centrum voor innovatie en design in Le Grand-Hornu – streeft ernaar om hedendaags design te promoten door middel van een programma met tentoonstellingen en publieksbemiddeling dat innovatie, experimenteel onderzoek, de opkomst van nieuwe thema's en onderzoeksdomeinen in design, architectuur en vormgeving stimuleert. Door de diversiteit van deze creatieve domeinen weer te geven, wil het CID het publiek sensibiliseren voor een cultuur van design en architectuur. Het bevraagt, bestudeert en verklaart deze cultuur in dialoog met makers en onderzoekers, maar ook met burgers. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum