Carine Doutrelepont - Burns/Brûlures 

Carine Doutrelepont - Burns/Brûlures 

Burns/Brûlures is de gloednieuwe tentoonstelling van Carine Doutrelepont. Waarom heeft ze deze titel gekozen, die tegelijkertijd zo onthullend en mysterieus is? De intensiteit en versmelting van vulkanische aarde vinden een vreemde weerklank in de Indiase feesten Holi en Divali, die vernieuwing of wedergeboorte vieren, de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis.

De collectie foto's in deze tentoonstelling dompelt ons onder in de viering van Holi, die het einde van de winter markeert en het begin van de lente viert. De onderdompeling die dit werk biedt, wordt onderbroken door beelden van vulkanische aarde die zich op een uiterst natuurlijke manier vermengen met de kleurexplosies die kenmerkend zijn voor Holi. Het is onmogelijk om ongevoelig te blijven voor de banden tussen dit religieuze feest en de landen die door de fotograaf zijn vereeuwigd.

Burns/Brûlures is een poëtisch, lyrisch fotografisch werk dat de ervaringen onderzoekt die de natuur en de mens met elkaar verbinden. Dit project is een ware getuigenis van menselijk leven, zichtbaar in zowel de bewegingen van de Holi-vieringen als de vulkanische manifestaties. De voelbare intimiteit die van elk van de tentoongestelde foto's uitgaat, herinnert ons aan de schoonheid van de wereld door de nadruk te leggen op het vuur dat ontspringt in het hart van de aarde en de mensen die haar bewonen. Door ons oog in oog te brengen met deze intense show, herinnert Carine Doutrelepont ons eraan dat het essentieel blijft om zorg te dragen voor onze aarde, onszelf en anderen, want uiteindelijk zijn mens en natuur één en dezelfde.

Carine Doutrelepont ziet fotografie als een vorm van schrijven waarbij het beeld woorden vervangt of in stilte begeleidt. Een overbrenging van een veelheid aan blikken en een vertrouwen in de intuïtie om de grenzen van het verborgene of het onzichtbare te verleggen? Ze woont in Brussel, waar ze schrijft, auteursrecht doceert aan de Université Libre de Bruxelles en werkt als advocaat.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum