Pelgrimstafel

Elk jaar op Witte Donderdag wordt in het Sint-Julianusgasthuis in Antwerpen een Pelgrimstafel georganiseerd. Er worden enkel visgerechten geserveerd, want het is de vastentijd. Midden op de tafel staat een Christusbeeld ingesmeerd met boter. Het is een traditie die al eeuwen meegaat, met ups en downs. Immaterieel erfgoed is dynamisch. En verandert naargelang de noden van de beoefenaars en de veranderende maatschappelijke context.

Eten bij moslims, joden en christenen

Rijk of arm, jong of oud, religieus of cultureel divers: iedereen heeft wel iets met voeding. Voedsel vertelt wie je bent, vanwaar je komt en waar je voor staat. Niet te verwonderen dat voedsel een essentiële rol heeft in vele gebruiken, tradities en feesten. 

Wat we eten en hoe we voedsel bereiden is onderhevig aan de tijd. En voor veel mensen speelt religie hierin een bepalende factor. Je geloof bepaalt in grote mate wat je wel of niet mag eten en hoe iets bereid moet worden. Maar evengoed speelt voedsel of de onthouding ervan een belangrijke rol bij feesten, tradities en overgangsrituelen. 

In de tentoonstelling Aan tafel! belicht PARCUM de eetregels, -gewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen. Schuif mee aan tafel en ontdek het verhaal achter de matzes, de strijd tussen carnaval en vasten en de betekenis van het Zamzam water

Tentoonstellingen in hetzelfde museum