Audiogids
Beschermd momument
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Restaurant
stucplafond van Jan Christiaen Hansche in de abdij van Park

Studio Roma, stucplafond van Jan Christiaen Hansche in de abdij van Park.

In het PARCUM museum vind je thematentoonstellingen op het kruispunt van religie, kunst en cultuur. PARCUM gaat in op actuele thema's aan de hand van erfgoed uit kerken, abdijen en kloosters. Als jong museum zet het bewust in op dialoog. Tussen verschillende levensbeschouwingen, gelovigen en niet-gelovigen, erfgoedobjecten en hedendaagse kunst.

Vredesbeiaard
Elke woensdagavond tussen 17 uur en 18 uur bespeelt Luc Rombouts de Vredesbeiaard, met een gepast, wisselend repertoire. De Vredesbeiaard heeft bovendien een automatisch speelwerk dat dagelijks de tijd aangeeft. Die automaat zal enkel spelen van 8 tot 22 uur.

Glasramen: terug van een lange reis (Topstukken Vlaamse Gemeenschap).  In de Abdij van Park kan u de authentieke glaspanelen uit de 17de eeuw aanschouwen. Na 200 jaren zijn de panelen weer op de historische plek waar ze voor gemaakt zijn.
De 20 kleurrijke glas-in-loodpanelen doorstonden heel uitzonderlijk revoluties en wereldoorlogen. Omwille van de volledigheid en omvang van de reeks, de virtuositeit van uitvoering en vormgeving werden in 2018 de verzameling van glasramen en de bijhorende tekeningen Erkend als Vlaams Topstuk.
In de 17de eeuw vervaardigde de Leuvenaar Jan De Caumont 41 glasramen voor de Abdij van Park. Elk van de 41 glasramen telde twaalf panelen. Hij werkte er negen jaar aan, tussen 1635 en 1644. De glasramen stellen scènes uit het leven van Sint-Norbertus voor.
De familie Dansaert kocht in 1828 de glasramen van de in geldnood verkerende abdij. Na het overlijden van mevrouw Dansaert in 1853 begon een hele diaspora en raakten ze verspreid over de hele wereld. De Abdij van Park heeft ongeveer de helft van alle panelen terug in haar bezit.

PARCUM is gevestigd in een historisch monument. Hierdoor zijn bepaalde ruimtes helaas niet toegankelijke met een rolstoel. Neem voor alle veiligheid op voorhand contact met het museum op.

Tentoonstellingen