Audiogids
Groepen
Kindvriendelijk
Rolstoelgebruiker
New Yorks krantenartikel van 13 augustus over de Slag bij Halen.

New Yorks krantenartikel van 13 augustus over de Slag bij Halen. (collectie museum Slag der Zilveren Helmen) Colonel Adelbert, een Franse stafofficier op zending in België, rapporteerde euforisch dat "de Duitse cavalerie difinitief terug trok en de doortocht van Duitse troepen doorheen Belgie vertraagd was, zoniet zelfs afgelast".

Slag der Zilveren Helmen

De Slag der Zilveren Helmen heeft plaats gehad op 12 aug. 1914 in het Limburgse stadje Halen. Het wordt de enige zelfstandige Belgische overwinning tijdens W.O.I en – zo blijkt achteraf – het laatste grote gevecht tussen cavaleriedivisies ‘met de blanke sabel’ op het westelijk halfrond. Een oude manier van oorlogvoering beleeft hier zijn zwanenzang. Na de slag werden tal van blinkende hoofddeksels aangetroffen, vandaar de naam. Het museum bezit een rijke verzameling wapens, uniformen, documentatie, dagboeken en foto’s. De Duitse helmen nemen uiteraard een bijzondere plaats in.

Pastoor-dichter A. Cuppens schreef er een ballade over.  Het museum is 450m2 groot en een maquette van 30m2 toont U het verloop van het gevecht.