Audiogids
Bibliotheek
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Rik Wouters, Het Zotte geweld

Rik Wouters, Het Zotte geweld, brons, 1912, MID.KM.1797.

Wellicht het meest zorgeloze en dynamische beeld dat Rik Wouters van zijn vrouw Nel maakte.

Het concept van de beeldentuin kent in België weinig gelijken. Een halve eeuw werd er geïnvesteerd in de opbouw van een indrukwekkende collectie. 

Het Middelheimmuseum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan. Naast de in het kunstpark en paviljoenen opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats. Het park is bovendien een sterk staaltje landschapskunst.

In het nieuwe collectiepaviljoen (her)ontdek je verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum. Iets meer dan 80% van de kunstwerken in de Middelheimcollectie is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. Omdat het museum maximale toegang wil bieden tot de collecties in al hun diversiteit, heeft het nu zo’n afgesloten bewaarplaats omgevormd tot een open depot. 

Nieuwe collectiepresentatie

Het Middelheimmuseum blaast nieuw leven in zijn kunstpark. Eind 2023 ziet het museum er helemaal anders uit. Heel wat sculpturen krijgen een nieuwe, doordachte plaats in het kunstpark, met ook een betere duiding en signalisatie. Er komt ook een nieuw publiek toegankelijk openluchtdepot voor sculpturen die tijdelijk niet in de collectiepresentatie staan opgesteld. Bij de vernieuwde presentatie gaat extra aandacht naar de landschappelijke elementen en de bijzondere erfgoedwaarde van de Middelheimsite. Zo komen mens, kunst, natuur en erfgoed nog dichter bij elkaar. 

Tentoonstellingen