Beschermd momument
Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Jeneverfeesten

De Hasseltse Jeneverfeesten. Een uitbundig stadsfeest. Daarmee viert Hasselt elk derde weekend van oktober zijn rijke jenevertraditie. 

Jenevergeschiedenis
In al die tijd kende jenever vele gedaanten. In betere tijden is graan de basisgrondstof, in mindere tijden melasse. In sommige streken smaakt hij kruidig, in andere regio’s afstandelijk neutraal. Jenever kent voor- en tegenstanders: een bron van plezier, maar ook van grote ergernis. De overheid heeft met jenever dan weer een haat-liefdeverhouding: jenever brengt veel geld op, maar is ook een gevaar voor de volksgezondheid. Het distilleren is een uitvinding van de Arabieren en de kennis ervan verspreidt zich in de loop van de 14de eeuw over Europa via de universiteiten en de kloosters. In de middeleeuwse alchemistenkamers wordt de distillatietechniek verder verfijnd.

Site
Het museum is gehuisvest in de voormalige stokerij Stellingwerff/Theunissen, die de stad Hasselt aankocht in 1979 met de bedoeling er een museum in onder te brengen. De woon- en werkruimtes van deze stokersfamilies zijn geïntegreerd en voelbaar in het museumparcours. Van de ossenstal gaat het naar de bottelarij en de stookzaal. Na de kiemzolder betreed je de woonruimtes, om te eindigen in de schuur.

Rolstoeltegankelijk
Het grootste gedeelte van het museum is rolstoeltoegankelijk. Enkel de molenzaal en de mouttoren zijn niet bereikbaar.

Tentoonstellingen