Audiogids
Groepen
Kindvriendelijk
<a href="https://www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g188636-d2549077-i234052011-Museum_Eugeen_van_Mieghem_Museum-Antwerp_Antwerp_Province.html#234052011"><img alt="" src="https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/0d/f3/59/ab/muur-vol-schilde

“Muur vol schilderijen”

Op initiatief van de Eugeen Van Mieghem Stichting (in 1982 door Erwin Joos opgericht) werd op 24 maart 1993 het eerste Eugeen Van Mieghem Museum in Antwerpen ingehuldigd. Het pand in de Korte Riddersstraat nr. 2 werd al snel te klein en op 24 maart 1998 verhuisde het museum naar Beatrijslaan nr. 8 op de Antwerpse Linkeroever. Dankzij het mecenaat van de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) werd op 30 maart 2010, in aanwezigheid van haar toenmalige voorzitter Nicolas Saverys, het nieuwe Eugeen Van Mieghem Museum ingehuldigd in Het Redershuis, Ernest Van Dijckkaai nr. 9. Het museum zal hier gevestigd blijven tot maart 2030.
De Stichting Eugeen Van Mieghem, die de werking verzekert van het museum, telt ca. 1.000 leden en wordt niet gesubsidieerd. Alle middelen van de vereniging worden geïnvesteerd in de collectie van het museum. Het museum kan rekenen op de jaarlijkse bijdragen van haar leden, hulp van vrijwilligers en op steun van sponsors.
In het museum kan u een 200-tal werken in diverse technieken uit het oeuvre van Eugeen Van Mieghem (1875-1930) bewonderen. Ze worden chronologisch getoond met aandacht voor het sociale en culturele leven in Antwerpen en Vlaanderen van rond de eeuwwisseling. Alle kunstwerken in het museum zijn ofwel in bruikleen uit privécollecties ofwel eigendom van de stichting. U kan tijdens uw bezoek ook een film zien over het leven van de kunstenaar en verschillende boeken raadplegen die over hem zijn gepubliceerd. Wie het museum bezoekt met een groep kan met een van de gidsen ook het prachtig gerestaureerde Redershuis betreden.
De Eugeen Van Mieghem Stichting is een partner in het Red Star Line Museum waar in een steeds wisselende opstelling permanent 12 kunstwerken van de kunstenaar worden getoond.