Museumpass
Dodengang

De loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog spreken meer dan 100 jaar later nog steeds tot de verbeelding. 

Dodengang

Het Koninklijk Museum van het Leger en van Krijgsgeschiedenis heet nu War Heritage Institute.

Externe sites van het Koninklijk Leger Museum:

  • Kemmelberg: Commandobunker - Kemmelberg 
  • Diksmuide: Interpretatiecentrum Dodengang Diksmuide 
  • Brasschaat: Expertise- en Interpretatiecentrum voor artillerie - Gunfire in Brasschaat 
  • Bastenaken: Interpretatiecentrum Tweede Wereldoorlog - Bastenaken 

Het vernieuwde museum en de gerestaureerde Dodengang kwamen tot stand in het kader van de honderdste verjaardag van Wereldoorlog I. 

Een vernieuwde opstelling, interactieve video’s, foto’s en unieke collectiestukken uit de rijke collecties van het Koninklijke Legermuseum loodsen de bezoeker doorheen de oorlog en de verrassende geschiedenis van de Dodengang. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan het oorlogstoerisme dat vanaf 1919 bijzonder populair werd, maar er wordt ook dieper ingegaan op de slachtoffers van de Dodengang. Verder toont een interactieve digitale tijdlijn wat er tijdens de lange oorlogsjaren dag na dag op deze site gebeurde. Was het aan het Belgische front werkelijk zo kalm als men steeds beweert? Tot slot is er ook aandacht voor de Duitse kant. Zo wordt de Duitse bunker die vlakbij de Dodengang ligt in het parcours opgenomen en in context geplaatst. 

In de panoramazaal loopt de bezoeker over een luchtfoto uit 1916 die site en omgeving in de hel van de oorlog toont: Belgische en Duitse loopgraven, de IJzer, het onder water gezette gebied en het kapotgeschoten landschap. Door middel van originele en unieke foto’s en het panoramische zicht op de omgeving kan de bezoeker zelf op ontdekking gaan en de vergelijking tussen verleden en heden maken.