Audiogids
Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Tentoonstelling in een kazemat met een tekening van Jacques Ochs

Tentoonstelling in een kazemat met een tekening van Jacques Ochs

De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa.

Het gedenkteken is een van de best bewaarde Duitse W.O. II-kampen in Europa. In dit legerfort uit 1906, een onderdeel van de Antwerpse verdedigingsgordel, komen op 20 september 1940 de eerste gevangenen toe. Het zullen er minstens 3532 worden, van wie 1733 de oorlog niet overleven. In het Auffanglager Breendonk zelf worden 185 mensen terechtgesteld. Er belandden aanvankelijk vooral kleine criminelen en overtreders van de anti-joodse maatregelen, later meer politieke gevangenen. Je bezoekt vandaag onder meer – mét audiogids – de keuken, het SS-bureau, de gevangenenkamers, de folterkamer en andere plaatsen.

Tussen september 1940 en september 1944 verbleven ca. 3.600 gevangenen in Breendonk. Dit cijfer komt overeen met minder dan 10 procent van de ongeveer 40.000 politieke gevangenen die na de oorlog in België werden erkend. Het fort van Breendonk staat symbool voor het lijden en de dood van alle slachtoffers van het nazisme.