Audiogids
Bibliotheek
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Koepelzaal Vlaams Parlement

Bezoek de Koepelzaal, het hart van het Vlaams Parlement. Het is de plek waar de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers beleidsvoorstellen formuleren, de regering controleren, debatteren en stemmen over zaken die alle inwoners van Vlaanderen aangaan.

De leer- en beleeftentoonstelling van het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement wil je laten kennismaken met: 

  • de werking van het Vlaams Parlement en zijn rol in de Vlaamse democratie 
  • de manier waarop je zelf de Vlaamse samenleving mee vorm kan geven 
  • de historische achtergronden van onze parlementaire democratie en haar relatie met de rechtstaat 
  • de evolutie van Vlaanderen naar een volwaardige deelstaat, met een eigen parlement en regering 

In de interactieve opstelling spelen klank en beeld een centrale rol. Geacteerde filmpjes, animaties, bewegende infographics, actiebeelden van Vlaamse parlementsleden, historische beelden, spelletjes, interactieve 3D-beelden dragen allemaal bij tot een leerrijke en boeiende ervaring.
Bezoek de Koepelzaal, het hart van het Vlaams Parlement. Het is de plek waar de 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers beleidsvoorstellen formuleren, de regering controleren, debatteren en stemmen over zaken die alle inwoners van Vlaanderen aangaan. De architectuur van de Koepelzaal is even spectaculair als symbolisch. Het glazen dak duidt op transparantie en illustreert dan ook mooi waar het Vlaams Parlement voor staat. In het halfrond mag je even plaatsnemen in het zitje van een parlementslid.
Er is om 10u30 en 14u30 uur een  geleid bezoek aan de Koepelzaal.  Duur bezoek: half uur. De gids legt uit wie waar zit, hoe een debat verloopt en hoe er gestemd wordt. Enkel groepen vanaf 10 personen moeten reserveren. Individuele bezoekers sluiten gewoon aan. Geen bezoek mogelijk op woensdagnamiddag, tijdens de plenaire vergadering. Je kan wel plaatsnemen in de publiekstribune en mee de debatten volgen. Het Vlaams Parlement heeft een uitgebreide collectie hedendaagse kunstwerken uit Vlaanderen. Zowel in als rond de gebouwen is werk van Vlaamse kunstenaars te zien. Reserveer een plaatsje voor de kunstrondleiding. Tentoonstellingsruimte: in de tentoonstellingsruimte worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen georganiseerd.