Beschermd momument
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Curiosum

Curiosum - Een huis vol herinnering

Een huis vol herinnering 

Het gerestaureerde Huis Janssens in de Zamanstraat in Sint-Niklaas laat bezoekers kennis maken met het historisch pand uit 1878, en het nieuwe museum Curiosum - Een huis vol herinnering dat er haar intrek in heeft genomen. 

Herinneringen aan de oorspronkelijke bewoners van Huis Janssens, over de stad en het Waasland, aan het museum zoals het vroeger was, herinneringen aan gulle schenkingen en verwoede verzamelaars, maar ook herinneringen aan hoe we zelf als kind allemaal wel iets verzamelden en hoe sommigen dat nog steeds doen.   

Ontdek de gloednieuwe museale invulling die een mooie prelude vormt op een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het huis. Je zult van alles zien, van oude muziekinstrumenten tot moderne kunstwerken en van boeken tot struisvogeleieren. Met een sterke scenografie die de architectuur van het huis respecteert, heldere en toegankelijk geschiedschrijving en welgemikte multimediale producties wordt de geest van Huis Janssens in de 21ste eeuw getild. Stap binnen in Curiosum en beleef een totaalervaring waarbij alle zintuigen zullen geprikkeld worden door middel van licht, geluid en interactieve toepassingen. 

In 2016 werd er gestart met de renovatie van het gebouw. De bakstenen van de buitengevel werden hiervoor stuk voor stuk opnieuw rood geschilderd. Ook de binnenrenovatie werd uitgevoerd en Curiosum moet voortaan de museumfunctie van de Salons voor Schone Kunsten overnemen. Curiosum vormt samen met het Mercatormuseum en het SteM Zwijgershoek één grote museumsite. 

Het huis is sinds 2005 beschermd. 

De voormalige tuin van het herenhuis is nu het Mercatorpark. 

Tentoonstellingen