Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
SteM Zwijgershoek

Ook als het museum dicht is, gonst het er van de activiteit. Van het grootste schilderij tot het kleinste speldje … alle voorwerpen worden met de grootste zorg behandeld. 

SteM staat voor Stedelijk Museum. Het huist in een vroegere weverij/ververij op Zwijgershoek.
In dit cultuurhistorisch museum komt de geschiedenis van Sint-Niklaas en het Waasland tot leven via drie verhaallijnen waarin de mens centraal staat. Bijzonder is bovendien het brei-atelier, waar een breitechnieker regelmatig verscheidene machines demonstreert, en het open depot waar je een groot deel van de reservecollecties kunt bekijken.

Dit cultuurhistorisch museum schetst de geschiedenis van Sint-Niklaas en omgeving in drie verhaallijnen die chronologisch op elkaar aansluiten. Zo ontdekt u de ontwikkeling van de streek van prehistorie tot vandaag. Steeds staat de mens centraal: zijn stem neemt u mee op een driedelig traject doorheen de tijd. De focus ligt op de mens in relatie met de materies metaal en steen, machines en het eigen lichaam. Door deze ruime context groeit het Wase verhaal uit tot een universeel verhaal dat van toepassing is voor een groot deel van West-Europa. Een gevarieerde selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid brengt de rijke geschiedenis tot leven.

Tentoonstellingen