Beschermd momument
Erkend museum
Museumpass
Beiaard en speeltrommel

Met de plaatsing van een uurwerk in de toren kregen de klokken er een belangrijke functie bij. Vandaag klinkt elk kwartier een herkenbare melodie. De speeltrommel, een ronde cilinder met pinnetjes, wordt in beweging gebracht door het uurwerk. Elk pinnetje kan via hefbomen en kabels één hamer oplichten die aan de buitenkant van de klok hangt. Dit systeem is nog altijd het kloppende hart van het automatische spel van de beiaard.

Vermoedelijk aan het begin van de 16e eeuw werd deze klokkenreeks ook aan een klavier gekoppeld. Brugge heeft tot op vandaag een stadsbeiaardier die verschillende keren per week vanop de toren concerten speelt.

Belfort - Brugge

Het 83 meter hoge Belfort uit de 13e eeuw is een van de drie iconische torens van Brugge, samen met de torens van de Onze-lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal. Waarom zou een mens 366 treden ‘doen’ en 83 meter hoog klimmen? Om Brugge en omgeving te zien bijvoorbeeld zoals je het nergens anders kunt zien. Ronduit adembenemend. Of om het indrukwekkende uurwerkmechanisme van heel dichtbij te kunnen zien. Of om de beiaard (47 klokken!) niet alleen te horen maar ook te bekijken. Belforttorens zijn hét symbool van de stadscultuur die Vlaanderen had. Hier werd de stad bewaakt en hier werden de stedelijke schatkist en belangrijke documenten (bijvoorbeeld privilegies) bewaard. Ook daarom beklim je vandaag zo’n museumtoren: om de voormalige schatkamer te zien. Een klim naar boven is een klim naar een belangrijk stuk verleden.

De Brugse Hallen en Belfort zijn beschermd monument en erkend als werelderfgoed.

Het Belfort is met zijn 366 traptreden niet geschikt voor mensen met een fysieke of visuele beperking. Op het plein voor het Belfort staat een maquette van de toren en de Stadshallen die als alternatief kan dienen voor een bezoek.