Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Apotheekmuseum

In 2012 werd er naarstig gewerkt aan de restauratie van de oudste privé-apotheek van België in opdracht van de Musea Maaseik en de Stad Maaseik. De doelstelling was om de apotheek van de 18de eeuw uit de tijd van apotheker Botti (1778-1823) opnieuw tot leven te wekken. Er werd onderzoek verricht naar de toenmalige kleurschakeringen, de samenstelling van het meubilair, de teksten op de vaandels, enz. wat leidde tot een nauwkeuriger resultaat. Het resultaat is een prachtige 18de-eeuwse apotheek waar apotheker Thomas Botti zijn pilletjes draaide en zijn kruiden en vergiften verkocht. Uiteraard werd ook de laatste apotheker, Guillaume Van Venckenray (1911-1959), in herinnering gebracht met enkele persoonlijke objecten en mysterieuze apothekersbenodigdheden.

Bij het betreden van de apotheek word je ondergedompeld in de geschiedenis van de farmacie en drogisterij: oude toonbanken, laden met kruiden, de vergiftenkast (1804), houten (16de eeuw), Delfts blauwe (17de eeuw) en tinnen potten (18de eeuw), diverse vijzels, de pillenplank en spatels ademen de sfeer uit van lang vervlogen tijden, toen het beroep van apotheker nog een ambacht was.

Zeker een bezoek waard is de kruidentuin achter de apotheek. In 1985 werd de beerput van de voormalige apothekers onderworpen aan een archeologisch onderzoek. Naast heel wat aardewerk werden er ook stalen genomen van pollen en plantenresten. Op basis van de analyse van deze resten werd de kruidentuin gereconstrueerd met diverse geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en kruiden die men gebruikte in de drogisterij.