Toegankelijkheid

Het gebouw waarin het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is gehuisvest bestaat dit jaar 120 jaar. De kunsttempel is dus dringend toe aan een renovatie. Daarom sluit het museum in het najaar tijdelijk de deuren en opent ze nu al een nieuw portaal: een gloednieuwe website die ervoor zorgt dat het KMSKA meer dan ooit toegankelijk is. De vorige dateerde al van 2006 en kon evengoed een facelift gebruiken.

KMSKA

Nog tot 3 oktober loopt in het KMSKA een tentoonstelling met de toepasselijke titel Closing Time. Daarna gaan de deuren van deze schatkamer enkele jaren op slot en wordt het oude gebouw omgevormd tot een modern museum van oude kunst. Een belangrijk deel van de collectie zal tijdens de sluiting wel te zien blijven in musea in binnen- en buitenland. En ook de Rubenszaal blijft open voor het publiek, zij het virtueel. Want de vernieuwde drietalige website bevat een applicatie die je zelfs kan downloaden op je iPhone, iPad of iPod Touch. Via de pijltjestoetsen kan je de hele zaal in 3D doorwandelen en alle details van de schilderijen van naderbij bekijken. Of voor wie dat wil: het parket en de glazen dakconstructie.

Wie na deze smaakmaker zin heeft in meer kan surfen naar de highlights. Met een muisklik krijg je er korte, hapklare informatie over vijftig en op termijn 150 hoogtepunten uit de verzameling. De collectie is uiteraard veel ruimer. De collectiecatalogus die online raadpleegbaar is en nog volop in opmaak is, telt voorlopig al 4.500 kunstwerken. De aanverwante literatuur kan je eveneens op de website consulteren en in de museumbibliotheek. Verder bevat de website alle praktische gegevens ter voorbereiding van een (klas)bezoek – met inbegrip van de openingsuren van het museumcafé – of interessante informatie over lopende restauratieprojecten of de collectiegeschiedenis. Leuk zijn ook de antwoorden op de veelgestelde vragen naar wat het kleinste, duurste of populairste werk van het museum is.

Any Surfer

De vernieuwde website werd volledig gebouwd volgens de normen van AnySurfer. AnySurfer is een nationaal project van de vzw Blindenzorg Licht en Liefde, een dienstverlenende organisatie voor blinden en slechtzienden in Vlaanderen en Brussel, die steeds vaker kwaliteitslabels uitreikt aan websites die voor iedereen toegankelijk zijn. Bij de start in 2001 heette dit initiatief nog Blindsurferlabel. Omdat die naam het misverstand in stand hield dat het behalen van het BlindSurferlabel enkel loonde voor slechtzienden en blinden werd een naamsverandering doorgevoerd die benadrukt dat toegankelijke websites ook oog hebben voor internetgebruikers met motorische en auditieve beperkingen.

Huis van Alijn

Een ander museum dat recent met succes haar website innoveerde is het Gentse Huis van Alijn. Dit laagdrempelige museum over de cultuur van het dagelijks leven trekt in haar werking volop de kaart van publieksparticipatie en -betrokkenheid. Nu maakt het die missie ook waar op het vlak van online-participatie met de rubrieken ‘bezoek’, ‘ontdek’ en ‘doe mee’. De collectie staat daarbij prominent op de voorgrond. Bezoekers kunnen grappige anekdotes in sappig dialect beluisteren, honderden foto’s en uren film bekijken of surfen doorheen de verschillende thematische museumkamers. Maar ze kunnen ook actief aan de slag gaan met al die de gedigitaliseerde collectie-items zoals de lollepot of het tabaksschoentje door hun commentaren erbij te posten of er een ‘eigen museum’ van te maken. Dit en de integratie met bestaande sociale netwerken, zoals Youtube, Flickr en Facebook maken van deze website een actief communicatie- en interactieplatform. Een geslaagde comeback van de goede oude tijd.

Download hier de pdf

Vernieuwde website KMSKA