Wie een kunstcollectie wil aanleggen, moet over de nodige financiële middelen beschikken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat grote bankinstellingen in staat zijn om heel wat cultureel kapitaal te ver­werven. Een machtige bankiersfamilie, de Famiglia di Medici uit Firenze, deed het hen trouwens eeuwen geleden al voor. 

Kunstgalerij

Een van die financiële instellingen met een eigen kunstcollectie is Dexia Bank die in 1996 ontstond uit de fusie van het Gemeente­krediet van België en Crédit Local de France. Dexia en haar voor­gangers voeren al meer dan een halve eeuw een cultuurbeleid. Dit vertaalt zich in de sponsoring van talrijke initiatieven in de cultuur­sector en in de organisatie van wedstrijden voor jonge kunste­naars. 

Dexia investeert ook in Belgisch talent en legde ondertussen een kunstcollectie aan van meer dan 4.500 werken. Daarmee is het de grootste privé-verzameling van België, al blijft het een pu­bliek toegankelijke collectie. Hun werken hangen verspreid over de kantoren en filialen van Dexia Bank en een selectie van een honderdtal topwerken is te bewonderen in de Kunstgalerij in het Pacheco­gebouw te Brussel. Dankzij de webstek Dexia Art Gallery is deze galerij nu ook virtueel te bezoeken.

De tweetalige site die gerealiseerd werd door het re­clame- en communicatiebureau Guillaume Duval, is een lust voor het oog. Niet alleen de kunst maar ook de presentatiewijze is prachtig. De bezoeker kan er rondwandelen op de fotografisch weergegeven elfde verdieping die gewijd is aan de moderne kunst van 1860 tot 1960. Op de volgende verdieping, bereik­baar via de lift. komt de kunst van 1960 tot heden aan bod. Ook daar beweeg je je via een plattegrond snel en gemakkelijk tussen de meesterwerken. 

webstek: cultureel kapitaal

Deutsche Gründlichkeit

Enkel de kunstwerken die voorzien zijn van een info-pictogram kan je meer in detail bekijken. Voor andere werken en meer informatie kan je terecht bij de collectiepagina. Bij elk stuk hoort een fiche met informatie over het werk (jaartal, afmetingen, materiaalkeuze, betekenis) en de kunstenaar. Een echte zoekfunctie ontbreekt maar een namenlijst maakt het wel mogelijk om op kun­stenaar te zoeken. Tenslotte biedt de webstek nog een alternatieve kennismaking aan via de Quizvraag­jes. Leuk detail: Wie helemaal in stemming wil komen kan tijdens het surfen vier stukken beluisteren van het Goeyvaerts Strijktrio, een laureaat van de muziekwedstrijd Dexia Classics.

Een andere kunstzinnige instelling is de Deutsche Bank die maar liefst 50.000 werken in haar bezit heeft. Hun webstek, een staaltje van Deutsche Gründlich­keit, is beschikbaar in het Duits en het Engels. Het is een uitstalraam van al de activiteiten die het met en rond haar collectie organiseert. Deutsche bank heeft bijvoorbeeld een eigen magazine en een onli­ne kunstwinkel waar je onder meer posters, catalogi en postkaartjes kan kopen. Ook de tentoonstel­lingskalender is de moeite om te consulteren bij een bezoek aan Duitsland. Want een virtuele toegang tot de collectie ontbreekt spijtig genoeg. 

­

Download hier de pdf

Cultureel kapitaal.pdf