Sinds het nieuwe museumdecreet moedigt de overheid de musea aan om samen te werken. Waar vroeger vele musea in hun hoekje bleven zitten en amper omkeken wat het naburige museum uitspookte is samenwerking nu het nieuwe motto.

Het Samenwerkingsverband Kunstmusea Leiestreek illustreert die nieuwe trend. Het startte in 2002 tussen het Museum DhondtDhaenens, het Museum voor Deinze en de Leiestreek, het Raveelmuseum, het Gemeentelijk Museum Gustaaf De Smet en het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne. Naast algemene promotie en samenwerking wensen de deelnemende musea jaarlijks een zomerfestival te organiseren. Dat is een goed idee want vele musea schroeven hun aanbod in de zomer gevoelig terug. Voor 2003 viel de keuze op Gust De Smet naar aanleiding van zijn 60-jarig overlijden. Gust De Smet (1877-1943) was het vierde kind in de familie De Smet en vier jaar ouder dan zijn broer Leon De Smet. Dikwijls wordt hij in één adem geroemd met Frits Van den Berghe (1883-1939) en Constant Permeke (1886-1952) als "de meesters van het Vlaams expressionisme". Binnen het Samenwerkingsverband Kunstmusea Leiestreek is het podium gevonden om het oeuvre van De Smet voor het voetlicht te brengen. Het festival kiest niet voor een bepaalde volgorde of een strikt historische lijn. De vier deelnemende musea presenteren vier 'momenten' uit het werk van de kunstenaar, om er dan elk vanuit een eigen invalshoek mee om te gaan. 

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.