De Kunsthal Rotterdam en de Koninklijke Bibliotheek presenteren de grootste kinderboekententoonstelling die ooit gehouden is.

Kinderboek

De grootste hal van de Kunsthal wordt omgetoverd tot een waar Wonderland, omsloten met een enorme muur van boeken - 160 meter lang en ruim 4 meter hoog. De bedoeling is dat je je als  volwassene ten opzichte van zo'n oppervlak weer kind gaat voelen! In deze wand wordt in ruim 6o vitrines een chronologisch overzicht gegeven van het kinderboek in Neder land, waarbij het vertaalde kinderboek ook tot de Nederlandse uitgaven wordt gerekend.  Dus ook Pieter Konijn van Beatrix Potter en Winnie-de -Poeh van AA Milne .

De tijdlijn begint met een aantal vroege leerboekjes. Hierna is er aandacht voor Hieronymus van Alphen's 'Proeve van kleine gedigten voor kinderen' uit 1778, door velen gezien als het allereerste kinderboek in het Nederlands. Met een speciaal computerprogramma kunnen  de bezoekers pagina voor pagina door de soms zeer kwetsbare boeken bladeren.

Kinderboek
Kinderboek

Daarna volgt veel aandacht voor 19de eeuwse uitgaven (met o.a. Jules Verne). De 2oste eeuw komt dan eveneens ruimschoots aan bod, met o.a. Pietje Bell,  Ot en Sien en Nijntje. Deze hal eindigt met de huidige Harry Potter-hype.

In twaalf spannende paviljoens worden in Wonderland oude en nieuwe thema's ui t kinder- en jeugdliteratuur met beeld en geluid tot leven gebracht.

Bezoekers kunnen reizen naar verre landen, griezelen in een donker bos, mijmeren over lang vervlogen tijden en dingen doen die normaal niet mogen. In één van de paviljoens voeren verhalenvertellers het publiek mee naar exotische werelden. Ze dragen bijzondere verhalen voor uit het Midden Oosten, Afrika, Azië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

In de twee etages hoge Kinderboekenfabriek kan de bezoeker zijn eigen boek maken om zo te ontdekken hoe het is om schrijver, tekenaar, drukker of uitgever te zijn. Tijdens de tentoonstelling worden speciale activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Praktische informatie

Nog tot 5 januari  2003. WONDERLAND. Kunsthal  Rotterdam, Museumpark

Download hier de pdf

Van Pietje Bell tot Harry Potter.pdf