In de rubriek STROOMOPWAARTS verkent Indra Devriendt de Belgische hedendaagse kunst. Haar oog valt op kunstenaars die, klimmend naar de top, tegen de stroom in durven gaan: met verrassende onderwerpen, met vernieuwende technieken of met pertinente vragen. Deze maand: Evelien Hiele.

Evelien Hiele, ‘Canopy’

Evelien Hiele, Canopy, 2021, 200x160, acryl en olieverf op doek.

De schilderijen van Evelien Hiele intrigeren. Er is veel te zien, maar het is slechts gedeeltelijk te benoemen. Het licht- en kleurgebruik zijn sprankelend. Er hangt een bevreemdende, mysterieuze sfeer. Wat is er aan de hand? Het nodigt uit om tijd te nemen en aandachtiger te kijken.

Wat meteen opvalt, is dat Evelien Hiele (°1984) voor een complexe ruimteverdeling in haar doeken kiest. Ze schildert een decor en een podium waarop een tafereel plaatsvindt. Op dat podium zien we een opstapeling van op elkaar gepakte beeldelementen. Het gaat vaak om een wemelende massa. Soms zien we uitgewerkte details, wat meteen onze aandacht trekt. We herkennen mensen, stedelijke elementen en natuur. De mensen bevinden zich op een dorpsplein of in een landschap met exotische planten, al dan niet in een bloempot. Het merendeel is druk in de weer, maar hier en daar liggen er mensen op de grond of hangen ze ergens in zodat hun hoofd niet zichtbaar is. Wat doen ze daar? Vermaken ze zich of voelen ze zich ellendig?

Evelien Hiele, Home

Evelien Hiele, Home, 2020, 40cmx30cm, olieverf op doek.

Hiele onderzoekt met haar werk de beweging en invloed van groepen in een ruimte. Mensen zien plaatsen, zoals een braderij met een kermis en een ijspiste, als een bron van vermaak. Kan je daar plezier maken als je weet dat een ijspiste moeilijk te verantwoorden is met de verergerende klimaatproblematiek? Hetzelfde geldt voor exotische planten. Waarom moeten die van elders komen om in een pot gezet te worden? Elk standpunt is te verdedigen. Is er of bestaat er een waarheid?

Schoonheid in imperfectie

Haar schilderijen tonen ons de polariteit die in alles en overal aanwezig is. Als je het ene hebt, komt het andere ook. Hiele omarmt dat in haar werk en geeft tegenpolen een bestaan zonder hiërarchische benadering. We houden van herkenbaarheid en houvast en dat vinden we soms in uitgewerkte details van haar schilderijen. Vooraleer we ons een duidelijk beeld kunnen vormen, zien we dat Hiele dat ontkracht door overschilderingen of suggestieve partijen. Ruwe, vlekkerige, onafgewerkte verflagen en onbewerkte doek gaan hand in hand met realistisch geschilderde motieven en texturen. Is iets mooi als het afgewerkt is of schuilt schoonheid in imperfectie?

Evelien Hiele, River

Evelien Hiele, River, 2021, 40cmx30cm, olieverf op doek.

Haar schilderijen wijzen er steeds op dat een schilderij slechts een kijk op en interpretatie van de wereld biedt. Hiele creëert ruimtes met lijnen en vlakken en dat is hoe wij de werkelijkheid vormgeven en ordenen. Verder toont haar werk dat onze opdeling van cultuur en natuur artificieel is. Ze versterkt haar kunstmatige werelden door het gebruik van fluoverf en kleurovergangen. Ook haar compositorische ingrepen benadrukken het maakbare. Ze schildert diverse ruimtes op één doek, waarbij decorelementen, panelen, kaders en randen voor bijkomende afbakeningen en begrenzingen zorgen. Onze aandacht gaat in eerste instantie naar wat op het podium plaatsvindt, maar wat er zich naast het podium afspeelt, is even boeiend. We zien daar een variatie van onbestemde vlakken, waarmee Hiele diepte creëert door ze achter elkaar te plaatsen. De vlakken zijn levendig door de  variatie aan kleuren en toetsen. We kunnen ze niet benoemen of interpreteren, het toont ons dat er veel meer is dan we zien en weten. Datgene wat een podium krijgt, is maar een mogelijkheid uit tal van mogelijkheden. De ongedefinieerde vlakken kunnen nog alles worden of zijn.

Evelien Hiele, Street Fair

Evelien Hiele, Street Fair, 2021, 200x120, acryl en olieverf op doek.

Tentoonstelling

  • 5, 6, 12 en 13 februari: Kamers op een kier - In kader van 30 jaar De Queeste Art nemen verschillende kunstenaars de galerie over. Een groepstentoonstelling met onder meer schilderijen en werk op papier van Evelien Hiele - dequeeste-art.be
  • 7-22 mei: STORMLoop 22 - Kunstenparcours in Herentals met onder meer werk van Evelien Hiele - stormloop.be
  • 21 augustus - 18 september: Solotentoonstelling Evelien Hiele in De Queeste Art met schilderijen en werk op papier - dequeeste-art.be