Het nieuw tweejaarlijkse ‘The Crystal Ship - kunstenfestival in de stad’ vindt voor de eerste keer plaats in Oostende.


In de Oostendse binnenstad, maar ook de groene gordel rond de stad, wordt een parcours uitgestippeld langs gigantische muurschilderingen en installaties van kunstenaars van over de hele wereld. Enkele van de deelnemende kunstenaars of collectieven zijn: Faith47 (Zuid-Afrika), Fintan Magee (Australië), Jaz (Argentinië), Eversiempre (Argentië), Agostino Iacurci (Italië), Ella & Pitr (Frankrijk), Robert Montgomery (Verenigd Koninkrijk), Elian (Argentië), Pixelpancho (Italië), 1010 (Duitsland), Zio Ziegler (Verenigde Staten), Nuart presents Biancoshock (Italië), Isaac Cordal (Spanje), Jaune (België) en Disorderline (België).

Steve Locatelli neemt deel aan het festival. Hij is één van de prominente Belgische street artists.
Bart 'Smates' Smeets – Onderwaterhond, De Langhestraat 43-47, 2800 Mechelen

Ook Belgische kunstenaars krijgen speciale aandacht. Steve Locatelli neemt deel aan het festival. Hij is één van de prominente Belgische street artists. Zijn muurschilderingen zijn herkenbaar aan de felle kleuren en terugkomende schedels. De Mechelse street artist Smates (pseudoniem voor Bart Smeets) is dan weer gekend voor zijn fotorealisme en optische illusies en Pol Cosmo maakt kleurrijke collages van insecten.

‘The Crystal Ship’ biedt niet alleen muurschilderingen, maar ook andere installaties en kunstwerken in de publieke ruimte. Zo werd de deelname van Oostendse geluidskunstenares Laura Maes, die in 2013 haar doctoraat in de kunsten behaalde, bevestigd.

De installaties zijn niet beperkt tot het kunstenfestival. Na 10 april zullen de werken de straten van Oostende permanent sieren. Tijdens de laatste dag van ‘The Crystal Ship’ zal de stad, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, een fiets- en wandeltocht presenteren die langs de nieuwe kunstwerken leidt. Het belooft een kleurrijke lente te worden in Oostende.