Op het kasteeldomein van Zonnebeke (Memorial Museum Paschendaele 1917) vindt van 24 tot 26 april het meerdaags museumweekend plaats. Dat de komende vier jaar het verloop van Wereldoorlog I herdacht wordt, zijn ze ook hier niet vergeten. Met het veelzeggende thema Children of the Empire kadert het weekend in die herdenkingssfeer, met een internationale toets van onder meer Zuid-Afrikaanse en Canadese invloeden.  

Het museumweekend 2015 begint op vrijdag met drie colloquia die de luisteraar meenemen door het verleden, het heden en de toekomst van het kasteelpark. De volgende dag staat de viering van honderd jaar Anzac Day op het programma. Op die dag worden alle  Australische en Nieuw-Zeelandse militairen herdacht, met muzikale opluistering door Daniel Lanois en The Veils. Op zondagochtend herdenkt het museumweekend tijdens een velddienst alle gesneuvelden. De Schotse  gevallenen krijgen op zondag een eigen herdenkingsdienst: The Scottisch Memorial Day. Highland Games, Pipe Bands alsook Schotse delicatessen staan op het menu. Eindigen doet het museumweekend met een concert van Gurrumul die in opdracht van GoneWest nieuwe composities rond Wereldoorlog I en Anzac Day maakte.  

Zonnebeke

Decoding the Front

Het museumweekend gaat samen met de opening van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling  Decoding the Front. In die expositie gaat het Memorial Museum in op de verschillende communicatiekanalen tijdens de oorlog. Hoe zag de briefwisseling tussen soldaten en burgers eruit? Welke communicatiemiddelen waren beschikbaar en hoe werden die ingezet om de  oorlog te verheerlijken?

Naast de herdenkingen en de opening van de tentoonstelling vinden op het Museumweekend Zonnebeke nog enkele andere evenementen plaats.  Zo starten er vier nieuwe wandellussen, waarvoor ook gratis gidsbeurten worden voorzien. The Battlefield Tour laat de bezoeker via een historische rit kennismaken met de slagvelden waar 48th en 85th Highlanders sneuvelden tijdens de strijd.