'Een museum op kindermaat'

Eén blik op het museum maakt het meteen duidelijk: dit initiatief van hel Provinciebestuur Antwerpen is gericht op kinderen. Niet alleen uit de naam valt dit meteen af te leiden, ook het meubilair, de invulling van de panelen en de bijkomende functies zijn specifiek ontwikkeld om kinderen van 8 tot 12 jaar een aangename en leerrijke tijd te laten doorbrengen, waarbij het oeuvre van Willy Vandersteen, maar ook strips in het algemeen het aanknopingspunt zijn. 

Op ontdekkingstocht door het museum Provinciebestuur van Antwerpen, Suske en Wiske Museum

Op ontdekkingstocht door het museum

Provinciebestuur van Antwerpen

Foto: Dienst voorlichting en Onthaal 

Dat het Kindermuseum zich in de voormalige villa van Willy Vandersteen bevindt en dat de nieuwe Suske en Wiske-verhalen er op de eerste verdieping nog steeds door de Studio Vandersteen o.l.v. Paul Geerts getekend worden, geeft het geheel een unieke aantrekkingskracht. 

Het Suske en Wiske-Kindermuseum ontvangt groepen kin­deren van scholen, jeugddiensten, verenigingen en parti­culieren en vergast hen op een drie uur durend program­ma. Het bezoek begint in de toren van Barabas waar de kinderen een video te zien krijgen waarin Paul Geerts samen met Suske en Wiske uitlegt hoe een strip gemaakt wordt. Hierna mogen de kinderen dan het eigenlijke mu­seumgedeelte verkennen. Opdat ze dit zo gericht mogelijk zouden doen en er tegelijk nog veel van zouden opsteken, is de rondleiding uitgewerkt als een speurtocht. Via pane­len en kijkkasten biedt de tentoonstelling de kinderen een overzicht van het werk van Willy Vandersteen, met vooral veel aandacht voor het ontstaan en de evolutie van de ver­schillende stripfiguren. De afbeeldingen en voorwerpen illustreren de tijdsgeest, de emoties en de typische eigen­schappen van de personages. 

Er is ook telkens een thema-tentoonstelling voorzien die gebaseerd is een recent Suske en Wiske-album. Zo loopt er momenteel een tentoonstelling die opgebouwd werd rond 'De gevederde slang', een verhaal dat zich in Mexico af­speelt. Elementen van de Mayacultuur die in het verhaal op de voor- of achtergrond aan bod komen, worden uit­vergroot of geïllustreerd, bvb. de goden, de tempels, voed­sel, kledij,... 

Na hun speurtocht in het museum zetten de kinderen zich neer bij één van de 24 computerschermpjes voor een spel­programma dat exclusief voor het Suske en Wiske-Kinder­museum gemaakt werd. Gedurende 20 minuten kunnen de kinderen allerlei spelletjes rond beeldmanipulatie uitpro­beren, gaande van eenvoudige schuifpuzzels en zoekplaat­jes tot moeilijker opdrachten en het maken van een anima­tiefilmpje. 

Het laatste deel van het programma wordt doorgebracht in de atelierruimten. Hier kunnen de kinderen zelf creatief aan de slag: een eigen strip maken, een stripfiguur boetse­ren, schilderen, toneel spelen, een poppenkastpop ma­ken,... en dit zijn slechts enkele van de vele keuzemogelijk­heden. Op geregelde tijdstippen zijn er ook speciale pro­jecten met workshops die de kinderen aanzetten tot explo­ratie van het stripmedium en kunstzinnige experimenten. De resultaten van de workshops mogen mee naar huis of komen in de expositieruimte terecht, waar de werkjes van de kinderen tentoongesteld worden met naamplaatjes, in­gekaderd of op sokkels, zoals in een 'echt' museum. 

Suske en Wiske-computerspel

Suske en Wiske-computerspel 

Ook voor 'grote kinderen' !

Het drie uur durend programma is zeer intensief. De op­bouw en de timing zorgen ervoor dat de bezoekertjes erg betrokken zijn en het beste van zichzelf tonen van het be­gin tot het einde. Het succes van het initiatief vertaalt zich in het duidelijke plezier dat de kinderen er in scheppen, maar ook in de vele vragen van volwassenen die eveneens een bezoek willen brengen aan het Kindermuseum. Daarom richt het Suske en Wiske-Kindermuseum op regel­matige tijdstippen familiedagen in. Zo kunnen ook de vol­wassen Suske en Wiske-fans of ouders die samen met de kinderen creatief aan het werk willen rond het stripfeno­meen, mee genieten van het aanbod. 

Een buitenbeentje ?

Het grote publiek moet nog even wennen aan de term 'Kindermuseum'. Het feit dat men op voorhand moet in­schrijven als men een bezoek wil brengen en dat men inte­kent op een actief programma, is nog niet voor iedereen even duidelijk of voor de hand liggend. Na wat uitleg en een eerste aarzelende stap zijn de meeste deelnemers ech­ter heel enthousiast. Door de bijzondere aanpak krijgt men een 'levend' museum waar elementen uit het verle­den onmiddellijk omgezet worden in een actieve beleving en leerkansen voor de toekomst ! 

Download hier de pdf

Het Provinciaal Suske en Wiske -kindermuseum.pdf