Henri Leys, Frans Floris gaat naar een feest in de Sint-Lucasgilde kmska

Henri Leys, Frans Floris gaat naar een feest in de Sint-Lucasgilde, 1853, olieverf op doek, 66 x 84 cm Foto: Hugo Maertens Collectie KMSKA – Vlaamse Gemeenschap, inv.nr.2624

Een kleine geschiedenis van het KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is het grootste en belangrijkste kunstmuseum van Vlaanderen. Het bewaart een verzameling van bijna 6.000 objecten: 2.400 schilderijen, meer dan 700 sculpturen en ruim 2.700 tekeningen en prenten. Het KMSKA ontsluit zeven eeuwen kunst, van het midden van de veertiende tot het einde van de twintigste eeuw, met op de eerste plaats kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België. Het gaat om absolute topwerken van de Vlaamse primitieven en de Antwerpse barok tot een omvangrijke verzameling moderne kunst van onder anderen Henri De Braekeleer, James Ensor, Rik Wouters, Gustave Van De Woestyne en René Magritte. Maar het museum heeft ook best veel internationaal werk in zijn bezit van grote meesters als Jean Fouquet, Titiaan, Rembrandt en Amedeo Modigliani.

Voorgeschiedenis

De rijke collecties van het KMSKA zijn over lange tijd bijeengebracht. De oudste historische kern gaat helemaal terug tot het Sint-Lucasgilde. De Antwerpse schilders, goudsmeden, glazeniers en beeldsnijders groeperen zich sinds het einde van de veertiende eeuw in een beroepsvereniging of gilde. Rond het midden van de vijftiende eeuw verenigen de schilders zich in een afzonderlijk gilde met Sint-Lucas als patroonheilige. De schilders vergaderen en vieren feest in de Schilderskamer. Dit lokaal wordt gedecoreerd met kunst van de leden van het gilde. De opmerkelijkste stukken zijn de Heilige Lucas van Frans Floris de Vriendt, het portret van Abraham Grapheus door Cornelis de Vos en de Heilige familie met de papegaai van Peter Paul Rubens.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €49 euro per jaar (leraren en studenten €45) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €49 euro per jaar (leraren en studenten €45) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €25.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€49) betaalt slechts €102 i.p.v. €108 voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €25 krijg je drie nummers toegestuurd.