Af en toe ontstaat er online zo’n platform dat kunstenaars, kunstminnaars en galeriehouders met elkaar moet verenigen. In realiteit stranden die initiatieven meestal snel. De reden: te veel ambitie. Zonder voldoende animo van de betrokkenen, is het niet meer dan een lege doos. Als het je bedoeling is om lokaal te werken, dan is het vaak makkelijker om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. Maar als je het groter ziet, dan heb je heel wat deelnemers nodig om voor echt interactie te zorgen.

Exto.nl is een platform dat er wel in slaagt om genoeg galeriehouders, kunstenaars en mensen op zoek naar ontdekkingen samen te krijgen. De site is een Nederlands initiatief, uit Arnhem, maar heeft in de database intussen een indrukwekkende schare uit verschillende landen. Ook Vlaanderen is vertegenwoordigd. Zelf noemen ze zich bij Exto een community waar beeldende kunstenaars gratis een onlinegalerij kunnen maken, en kunstliefhebbers een diversiteit aan kunstwerken, artiesten, exposities en galerijen kunnen leren kennen.

Die vier categorieën zijn ook de voornaamste menu’s op exto.nl. Het begint met kunstwerken. Met een klik op de tab kom je op een overzicht van de meest bekeken werken op de website, en daar kan je zoeken op discipline, onderwerp of kunstenaar. Hetzelfde geldt voor het menu kunstenaars. Daar kan je alfabetisch en op locatie zoeken, en dat stopt niet bij de Nederlandse grens. Even proberen met Gent bijvoorbeeld. Meteen verschijnt een lijst met Gentse kunstenaars als Arnaud Backx, Fleur de Meyer en Bart Coppens. Klik je op een naam, dan kom je op een pagina met een biografie, exposities, contactgegevens en een fotogalerij. Je kan ook kunstenaarsgroepen verkennen. Die groepen, dat kunnen kunstenaars zijn die gebonden zijn aan een bepaalde plaats, maar dat kan ook thematisch. Zo is er werk gegroepeerd van schilders die gefascineerd zijn door het universum. Ook galerijen en tentoonstellingen, zowel in Nederland als Vlaanderen, kan je op de website vinden. Voor elke locatie of expo bevat exto.nl enkele zinnen uitleg, openingsuren, een adres – netjes gelokaliseerd op een kaartje – en een beeld binnenin de galerij.

Exto.nl wil kunstenaars en mensen met goede smaak bij elkaar brengen, zonder tussenpersonen, musea of galerijen.

Bij Exto doen ze heel wat moeite om kunstenaars af en toe in de kijker te plaatsen, of om toch zeker om voor afwisseling te zorgen. Elke week kiezen de volgers een kunstwerk voor die week, telkens in een wisselende categorie, van mixed media en schilderkunst tot marmeren beelden. Ook interessant zijn de columns die van tijd tot tijd op de website verschijnen: boeiende teksten over diverse onderwerpen die steeds begeleid zijn door de nodige afbeeldingen van kunstwerken. Even scrollen, en je komt op columns over horror vacui, heimwee, de kleur blauw, schaak, en veel meer. De stukken zijn niet altijd even goed geschreven, maar er zitten zeker interessante tussen.

Wie dat wil kan zelf een account aanmaken op exto.nl, als liefhebber of als iemand die professioneel met kunst bezig is. Wie gewoon uit interesse zoekt, kan een verzameling van favoriete kunstenaars en werken aanleggen. Voor geabonneerde liefhebbers zorgt exto.nl wekelijks voor een interview met een kunstenaar, waarin die praat over het creatieproces en de inspiratiebronnen. Artiesten, zowel amateurs als professionelen, kunnen via hun account een onlineportfolio aanleggen met foto’s, tentoonstellingen en contactgegevens. Ook een blog over je werk bijhouden kan. Al deze pagina’s zijn eenduidig vormgegeven om het je makkelijk te maken, maar tegelijk steeds aangepast aan de persoonlijke smaak en stijl van de kunstenaar.

Exto.nl wil kunstenaars en mensen met goede smaak bij elkaar brengen, zonder tussenpersonen, musea of galerijen. En wie echt geïnteresseerd is, kan via de site op zoek naar een kunstwerk om in de woonkamer te hangen. Niet alle werk is er te koop, maar kunstenaars die dat willen kunnen hun werk openstellen voor potentiële geïnteresseerden.

Website

Ontdek kunst, kunstenaars, galeries en exposities in EXTO

Download hier de pdf

Exto.nl