Een nieuwe reeks van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen. Eerstvolgende titels in de serie Erfgoed Lokaal zijn: De Grote Markt van Sint-Niklaas en Sint-Katelijne-Waver.

Elk dorp of stad heeft een bijzonder verle­den dat doorleeft in verhalen van mensen, in markante gebouwen en monumenten, in straten en pleinen, in natuur en cultuur. Het lokale erfgoed is zowel geheugen als inspi­ratiebron. Het is boeiend gevarieerd in al zijn 'eigen'-'aardigheden.  Daarvan getuigt een nieuwe reeks van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen: Erfgoed Lokaal. Ze schrijft de culturele biografie van een gemeente of een stadsbuurt en illustreert ze met schitterende kunstwerken, unieke archiefbeelden en typi­sche volksvertellingen. Erfgoed Lokaal opent met De Groene Boulevard.  Een promenade langs 700 jaar Hasselt.
Ooit omarmde de Groene  Boulevard het hele leven van de Hasselaar.  Hij of zij kon het levenslicht zien in het moederhuis; stude­ren aan de gemeenteschool, het college of het atheneum; legerdienst vervullen in de Kolonel Dusartkazerne; werken in de kera­miekfabriek, de jeneverstokerij of de bank; ontspannen aan de kiosk, in het casino en de Cercle-Militaire-Kring; deugdzaam naar de kerk gaan of in de gevangenis belanden; ziek zijn en sterven in het Oud Hospitaal.

Deze gids vertelt het verhaal van al deze gebouwen en heeft oog voor de mensen achter de gevels en op de straat. U kuiert met hen mee door zevenhonderd jaar Hasseltse geschiedenis. Van de eerste grachten en wallen in de dertiende eeuw tot de charmante promenade van vandaag.Onderweg ontdekt u prachtige art nouveau­ huizen, kan u proeven van de Spéculation Deplée en maakt u kennis met de mid­deleeuwse dichter Hendrik Van Veldeke, Zuidoolreiziger Adrien de Gerlache, de koninklijke schilder Jos Damien ... De grote geschiedenis en de kleine histories komen tot leven in bijna honderd foto's en docu­menten, waarvan de meeste nooit eerder zijn gepubliceerd. De Groene Boulevard garandeert veel lees- en wandelplezier.

Download hier de pdf

OKV2004.4 Groene boulevard.pdf