Iedere maand vergezelt okv.be-fotografe Louise D’Eer een kunstenaar naar een inspirerende plek. Deze maand volgt ze beeldend kunstenaar Sofie Muller.

Louise D'Eer, De Plek, Sofie Muller

Ik ontmoet beeldend kunstenaar Sofie Muller in haar prachtige woning in het Prinsenhof in Gent, een oase van groen en rust te midden van het stadscentrum. Ter plaatse kan je niet anders dan je onderdompelen in de rijke geschiedenis van de plek. In lang vervlogen tijden wandelden Filips De Goede en Keizer Karel rond in de buurt en enkele eeuwen later besloot de pionier van de neogotiek, Jean-Baptiste Bethune, om zich hier te vestigen. Wanneer Sofie me uitnodigt in de ingebouwde kapel van haar woning, dan voelt het inderdaad alsof Bethunes creativiteit nog steeds door het veelkleurige glasraam naar binnen stroomt.

In de harten zit steeds een positieve intentie verborgen en ik hoop met ieder hart iets positiefs in de wereld te sturen.
Louise D'Eer, De Plek, Sofie Muller

Het is die kapel die Sofie uitkoos als meest inspirerende plek. Het bracht haar de nodige inspiratie om   haar nieuwe serie Movement of the heart te creëren.  Uit de onzekerheid en bezorgdheden die de lockdown met zich meebracht, groeide voor Sofie een persoonlijk ritueel waarbij ze op ajuinen positieve intenties neerschreef. Vervolgens boetseerde ze hierrond een hart uit klei, dat in een bronzen sculptuur werd gegoten. Het resultaat is een collectie van zo’n 150 unieke harten met verborgen boodschappen.

Louise D'Eer, De Plek, Sofie Muller

“Wat mij interesseert is die diepere gelaagdheid die ons maakt wie we zijn. Niet per se de lijdende mens, maar vooral de diep menselijke natuur van de mens. In Movement of the heart kan je de ui met zijn laagjes beschouwen als symbool voor de mens die groeit. Daarrond creëer ik een hart dat terug leven geeft. In de harten zit steeds een positieve intentie verborgen en ik hoop met ieder hart iets positiefs in de wereld te sturen.”

Movement of the heart is vanaf 21 maart te zien op diverse plekken in de wereld. In Galerie Geukens & De Vil in Knokke (waar de expo loopt tot 25 april), Fox Jensen in Syndney, Proyectos Monclova in Mexico, Michaela Stock in Wenen, Maskara in Mumbai, Galeria Biala in Lublin, Palazzo Monti in Brescia, Galerie Martin Kudlek in Keulen, Tardino 6 in Azerbeidzjan en Galerie Italienne in Parijs. Per verkocht hart worden bovendien 50 bomen geplant.

“We leven in een periode van zoveel onzekerheden. Niet alleen COVID maar ook ecologische vraagstukken houden ons wakker. We staan voor enorme uitdagingen en vragen ons af hoe we hiermee om moeten gaan. De afgelopen periode heeft voor enorme drama’s gezorgd, maar we kunnen alleen hopen dat we hierdoor als mens bewuster zullen omgaan met uitdagingen in de toekomst. Er wordt al veel bewuster met het milieu omgegaan, maar is dit nog intijds? Dat weten we niet, maar je moet hoopvol blijven. De harten en de bomen die ermee geplant worden, zijn voor mij een belangrijk signaal met een hoopvolle boodschap.”

Louise D'Eer, De Plek, Sofie Muller

Overal in de wereld worden de harten op een unieke manier tentoongesteld. Michaela Stock in Wenen maakte een 3D-visualisatie en in Azerbeidzjan is er een theeritueel waarbij om de twee weken de harten worden doorgegeven aan andere personen. Het tentoonstellen wordt op die manier een rituele aangelegenheid: het doorgeven van een hart. Op Sofies residentie in Brescia trad ze zelf in de voetsporen van Leonardo Da Vinci, die in deze streek tussen Milaan en Florence studies van het hart uitvoerde. Da Vinci was 250 jaar voor andere medici, de man die als eerste beschreef dat het hart een spier is. Sofies gevoelige en intuïtieve kunst in combinatie met de studie van de anatomische beweging van het hart, zorgt voor een uniek resultaat.

Louise D'Eer, De Plek, Sofie Muller

Sofies interesse voor anatomie is niet alleen zichtbaar in haar kunst, maar ook op de plek waar ze creëert. In de kapel word ik aangestaard door een anatomiepop die gebaseerd is op het model van de Franse arts en anatoom Louis Auzoux. Verder is er een collectie handen in verschillende houdingen die me lijken me aan te wijzen, of te willen vastgrijpen in het voorbijwandelen. Combineer die anatomische elementen met een rijke collectie boeken, een in groen gehulde ruimte, en een authentiek glasraam, en je krijgt het recept voor een uitermate mysterieuze en inspirerende ruimte.

Tentoonstelling

Movement of the heart is van 21 maart tot 25 april te zien in Galerie Geukens & De Vil in Knokke.