Iedere maand vergezelt okv.be-fotografe Louise D’Eer een kunstenaar naar een inspirerende plek. Deze maand volgt ze fotograaf Frederik Buyckx.

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx (°1984) studeerde fotografie aan het KASK in Gent en startte in 2010 als freelancefotograaf. Hiermee vergaarde hij reeds enkele prijzen. In 2013 won hij de World Press Photo, in 2017 werd hij voor zijn reeks WOLF uitgeroepen tot Photographer of the Year door de Sony World Photography Awards en in 2019 won hij de LimaPhoto-prijs voor Belgische documentairefotografie.

In Frederiks laatste reeksen “WOLF” en “Horse Head” staat de verbinding tussen mens, dier en natuur centraal. Deze verbinding is ook terug te vinden op zijn inspirerende plek, zijn woonboot. Frederik woonde oorspronkelijk in een rijhuis in Gent maar zonder tuin en aan een drukke straat. Een gevoel van vrijheid en eenheid met de natuur ontbrak, totdat hij in zijn zoektocht naar een nieuwe woonplek op een woonboot stuitte.

“Het is een meer avontuurlijke manier van leven en het geeft gewoon veel meer connectie met de natuur. Dat is ook de reden dat ik hier graag thuis ben, tot rust kom en mij geïnspireerd voel door de omgeving.”

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx

De fotografieprojecten van Frederik vinden doorgaans plaats in het buitenland. De reeks “Horse Head” maakte hij tijdens de strenge winter in Kirgizië. Voor andere reeksen trok hij naar onder meer Brazilië, Pakistan en Albanië. Net door deze reizen in het buitenland, wint zijn rustgevende thuisplek aan belang.

“Natuur is hetgeen mij graag doet thuiszijn hier. En dat is belangrijk want ik ben veel tijd op een jaar niet thuis.  Of thuis bij mensen in andere landen. Hierdoor is het echt nodig is dat je eigen plek er één is waar je je thuis voelt en op je gemak.”

Deels omdat er geen onmiddellijke buren zijn, straalt de woonboot een onmiddellijk gevoel van rust uit. Maar hoewel Frederiks laatste fotoreeksen eerder focussen op natuur, is er zeker ook een sociaal aspect aan verbonden.

“Het is niet omdat er vaak geen mensen op de foto staan dat er geen menselijk contact is. Het tegenovergestelde zelfs. Op dat vlak ben ik zeer sociaal in mijn werk en vind ik verblijven bij en optrekken met de lokale bevolking heel belangrijk. Dat verrijkt me enorm en daagt me ook uit aan deze reizen.”

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx

Ook na afloop van de projecten, blijft het contact met de lokale bevolking vervolgens behouden.

“Het gebeurde ooit spontaan dat ik bij mensen foto’s bracht en ik merkte hoezeer zij apprecieerden dat ik terugkwam. Op het moment dat je arriveert ben je eigenlijk een buitenstaander.  Maar door er te verblijven en terug te keren bouw je ook goede vriendschappen op. En krijg je als het ware bijna een tweede familie.”

Frederik Buyckx

Frederik Buyckx

Tot slot kiest Frederik er bewust voor om zijn thuisplek van zijn werkplek gescheiden te houden, en deelt hij een atelier met bevriende fotografen.

“Het gescheiden houden van je werkplaats maakt van je huis ook een leuker huis. Je relateert je werk niet meer relateert met deze plek. Het is dus bewust voor het sociale en het productieve dat ik op zoek ben gegaan om een werkplek te creëren samen met anderen.”

Momenteel werkt Frederik aan een project in België waarin hij de relatie mens-natuur onderzoekt. Voor een expo van zijn project Horse Head, kan je vanaf 2 oktober terecht in CC De Factorij in Zaventem.