Iedere maand vergezelt okv.be-fotografe Louise D’Eer een kunstenaar naar een inspirerende plek. Deze maand volgt ze illustrator Flore Deman.

Flore Deman

Flore Deman

Illustrator Flore Deman (°1992) staat nog maar aan het begin van haar carrière maar heeft al een hele reeks projecten op haar naam staan. Illustraties voor onder meer voor Nest Magazine, Watou Festival, Ghent Jazz en Poëzieweek is maar een glimp van haar opdrachten. Samen me auteur Lynn Pinsart werkt ze nu ook aan twee kinderboeken, die verwacht worden dit najaar.

Voorheen combineerde Flore haar job bij de cultuurdienst van stad Waregem met haar werk als illustrator. Sinds juni 2020 werkt ze voltijds als freelance illustrator. In de drukte van al haar projecten is het belangrijk voor Flore om ook tot rust te kunnen komen. Ze neemt me dan ook mee naar haar inspirerende plek in Gent; de Sint-Pietersabdij.

Gent is de stad waar ik als studente met illustratie startte, en ook mijn eerste opdrachten als illustrator kreeg. Maar Gent kan heel druk zijn en met heel veel prikkels. De Sint-Pietersabdij is voor mij een rustpunt in de stad. Je hebt uitzicht op het water en je zit hier bovendien tussen de wijngaarden. Hoewel de wijn naar het schijnt wel echt niet te drinken is (lacht).

Flore Deman

Flore Deman

Ook voor het opdoen van inspiratie trekt Flore eerder de natuur in dan naar het bruisende stadsleven.

Je hebt kunstenaars die op een druk terras centrum Antwerpen inspiratie opdoen van voorbijgangers. Ik heb graag dat mijn brein ruimte krijgt.  Als ik tot rust kom in de natuur, komen voor mij de goede ideeën en krijgen mijn ideeën vorm.

Flore Deman

Flore Deman

De natuur biedt meer dan een vat vol inspiratie. Het speelt ook een rol in de thematiek van Flores illustraties.

Mijn illustraties zijn altijd natuur-gerelateerd of organisch. De natuur nodigt me uit om details te zien die ik in een stedelijke context niet kan oproepen. Ik zie dan bijvoorbeeld hoe blaadjes en boomstammen gevormd zijn.  Het mogen tropische planten zijn, vleesetende planten, dat maakt eigenlijk allemaal niet uit.

Rust zoekt Flore voornamelijk in de natuur maar daarnaast beschrijft ze zichzelf ook als fervent cultuurganger en houdt ze van tentoonstellingen en concerten. Ze merkt echter op dat tentoonstellingen illustratie nog steeds in de minderheid zijn.

Ik had ooit een gesprek met een galerijhouder die zei dat illustratie wel een kunst is; maar een toegepaste kunst. Ik denk dat daarin het probleem zit. Galerijen staan niet te springen om illustratoren te vertegenwoordigen. Ze gaan ervan uit dat je in opdracht tekent en niet aan je eigen portfolio werkt. Dat klopt niet.

Flore Deman

Flore Deman

Momenteel is Flore een illustrator die sterk in haar schoenen staat. Ze heeft een eigen stijl en communiceert aan opdrachtgevers ook duidelijk wat ze van haar kunnen verwachten. Maar als beginnende illustrator was dit niet altijd even gemakkelijk.

In het begin was het soms moeilijk om voor mezelf op te komen en om te zeggen “dit is wat ik doe”. Maar mijn lief heeft toen gezegd: “Flore gij zijt geen illustrator van de Aldi”. Ik heb daarmee gelachen maar het is uiteindelijk wel waar. Dat wilt zeggen dat mensen je als kunstenaar moeten waarderen, je werk moeten respecteren en daar ook iets voor willen betalen. Op die manier voorkom je dat je illustraties bandwerk worden en behoud je je eigen denkwijze en interpretatie van een bepaald thema.

 

2020 was voor Flore een heel druk maar vooral ook een heel goed jaar. Voor haar illustratie ‘The Narcissist’ werd ze in april genomineerd voor de World Illustration Awards waarbij ze samen met 29 anderen werd geselecteerd uit 4300 inzendingen. Een nominatie die anderen misschien lichtjes zou doen zweven maar waar Flore zelf nuchter bij blijft.

The World Illustration Award is natuurlijk wel een hele toffe lijst om in te staan. Ik had mij werk ingediend zonder hoge verwachtingen om genomineerd te worden. Als ik win, val ik van mijn stoel denk ik (lacht). Maar er is niet gezegd dat ik volgend jaar niet opnieuw kan deelnemen. Dan dien ik ook voor meerdere categorieën in.  Bijvoorbeeld met de kinderboeken waarvan ik momenteel de illustratie doe.