Stedelijke Musea Kortrijk

In mei van dit jaar werd het Kortrijkse Broelmuseum opnieuw voor het publiek opengesteld. 
Het patriciërshuis aan de Broelkaai 6 stamt uit de 18de eeuw. Het behoorde toe aan de adellijke familie Thibault de Boesinghe tot het in 1923 werd verkocht aan de gezusters Delplancke die een gemechaniseerd kantbedrijf beheerden en een atelier inrichtten in de Burg. Tayaertstraat (nu de nieuwe vleugel van het museum).

"De plundering van het dorp" ( 1604) door Roeland Savery. 

"De plundering van het dorp" ( 1604) door Roeland Savery. 

De stad Kortrijk kocht het huis Delplancke in 1956 om het als museum in te richten. Reeds hetzelfde jaar werden de collecties schone kunsten, oudheidkunde en sierkunst naar de Broelkaai overgebracht. 

Op 19 december 1959 stelde het museum permanent de deuren open voor het publiek. De tentoonstellingsruimte telt 355 m' (gelijkvloers en eerste verdieping samen). Sedert 9 mei 1983 is het gebouw beschermd. In 1988 werd de nieuwe vleugel in de Burg. Tayaertstraat in gebruik genomen waardoor het museum met 370 m² werd uitgebreid. 

Na het vernieuwen van de dakbedekking en het aanbrengen van dakisolatie werd in 1992 gestart met de binnenrenovatie. Het museum werd voor het publiek gesloten. 

De elektrische installatie is volledig vernieuwd (en discreet weggewerkt). Een beveiligings- ­en luchtbevochtigingsinstallatie werd geïnstalleerd. Ook de verlichting is aangepast. Op de benedenverdieping werden onopvallende laagspanning-spots aangebracht. De mogelijkheid blijft evenwel open om in iedere kamer een passende luster op te hangen mochten de financiële middelen dit opnieuw toelaten. Op de bovenverdieping is de verlichting indirect. In de 18de-­eeuwse decorkleuren zorgt dit voor een aangenaam diffuus licht met een minimale reflectie op de schilderijen. 

Paradepaardje zijn evenwel de schilder- en restauratiewerken in het interieur. Die zijn zo getrouw mogelijk uitgevoerd. Een voorafgaand onderzoek naar de originele kleur is uitgevoerd door de conserveringsploeg van het Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. 

De collectie is afgestemd op Kortrijk en bevat werk van kunstenaars die er hebben gewoond of gewerkt doorheen vijf eeuwen schone kunsten. De stedelijke verzameling is in de negentiende eeuw ontstaan, het zwaartepunt ligt dan ook op deze periode. Onder de topstukken tellen we o.m. "De plundering van het dorp" ( 1604) door Roeland Savery. 

In de nieuwe vleugel zijn o.m. werken te zien die werden bekroond in de tweejaarlijkse wedstrijd Stimulans Garen '80) voor nieuw Westvlaams talent. De bovenverdieping van deze vleugel herbergt een meer dan interessante keramiekver­zameling. De collectie is opge­deeld volgens de verschillende technieken en streeft ernaar om uit elk keramiekcentrum voorbeelden te tonen. Alle genres vanaf de Middeleeuwen t.e.m. de moderne keramiek­sculpturen zijn aanwezig. 

Praktisch

Broelmuseum, Kortrijk

Download hier de pdf

Broelmuseum opnieuw open.pdf