De tijd dat Google enkel gekend was voor zijn zoekmachine is al lang voorbij. Met Google Books kan je grasduinen in de collecties van gerenommeerde bibliotheken, met behulp van Google Earth kan je vrijwel elke plek op aarde verkennen en met Google Street View kuier je virtueel door je eigen straat. Nu is het ook mogelijk om – niet gehinderd door wachtrijen of drommen toeristen – 17 gerenommeerde musea uit negen verschillende landen te bezoeken.

Art Project is het nieuwste paradepaardje uit de Google-stal. Het gebruikt dezelfde technologie als Street View waarbij een speciaal ontworpen trolley 360 graden-beelden maakte van het interieur van 385 museumzalen. Als je die trolley aan het werk wil zien kan je op de website een You Tube-filmpje bekijken over het werk achter de schermen. Maar wie goed oplet ziet dit wagentje ook verschijnen in de spiegelzaal van het paleis van Versailles. Dankzij de driedimensionale beelden die deze speciale camera er maakt kan je in deze en andere ruimtes alle richtingen uit navigeren. Vergeet dus zeker geen blik te werpen op de prachtig beschilderde plafonds van de zonnekoning.

360 graden

360 graden

Giga

Ruim duizend werken, variërend van Egyptische tempels tot stillevens van bijna 500 kunstenaars, kunnen dankzij Google Art Project op het net worden bekeken. Per museum is ook één topstuk uitgezocht dat in extreem hoge resolutie van maar liefst zeven gigapixels werd gefotografeerd. Hierdoor kan je bijvoorbeeld inzoomen op elke penseelstreek van Botticelli’s meesterwerk De Geboorte van Venus. Dit detailniveau overstijgt ruimschoots de indrukken die je ter plaatse zou kunnen opdoen in de Uffizi Gallerij waar dit meesterwerk hangt. Daartegenover staat wel dat sommige stukken omwille van auteursrechten onzichtbaar zijn gemaakt.

Zulke restricties alsook de beperking in het aantal toegankelijke zalen en het gelimiteerde aantal erfgoedinstellingen doet de informatiebeluste surfer verlangen naar meer. We hopen dan ook dat het hier niet bij stopt. Vlaamse instellingen bijvoorbeeld horen voorlopig nog niet tot dit selecte clubje, al is Vlaanderen wel vertegenwoordigd via kunstwerken zoals De Oogsters van Pieter Bruegel de Oude. Naast kleppers als het MoMA in New York en de National Gallery in Londen treffen we wel twee Nederlandse musea aan: het Rijksmuseum, dat De Nachtwacht in het spotlicht zet, en het Van Gogh Museum.

Glashelder

Ons buurland bezat trouwens lang voor het Art Project online ging reeds enkele mooie voorbeelden van erfgoedsites die dankzij de 360 gradenfotografie en internet van op afstand te bewonderen zijn. Een eerste voorbeeld is de Sint-Janskerk van Gouda die met haar 123 meter de langste kerk is van Nederland. Dit monument is echter vooral bekend door haar Goudse Glazen, een grote collectie gebrandschilderde ramen waarvan sommige uit de zestiende eeuw. Op een speciale themawebsite krijg je via een virtuele rondleiding een algemene indruk van de kunstschatten in dit gebouw. Daarnaast kan je via een tweede website enkele van die schitterende ramen, telkens voorzien van een glasheldere toelichting, in detail bekijken.

Een tweede aanrader is Achterhuis Online, een educatieve website van de Anne Frank Stichting die in Nederland ondermeer de Geschiedenis Online Prijs heeft gewonnen. Dit onderduikpand van de joodse familie Frank is een van de toeristische trekpleisters van Amsterdam. Het wordt jaarlijks door ruim een miljoen mensen bezocht. De website toont je de schuilplaats zoals die was tijdens de oorlog. Je opent zelfs deuren naar ruimtes die in het museum zelf niet toegankelijk zijn voor publiek. Zo overtreft de virtuele realiteit de werkelijkheid.

Download hier de pdf

360 graden