Curiosum

Curiosum - Een huis vol herinnering

Reynaerdiana uit de collectie van Rik van Daele

"Waarom verzamelen mensen reynaerdiana? Ik vermoed dat er evenveel antwoorden als verzamelaars zijn. Voor iedereen is dit strikt persoonlijk. Vaak is het iets kleins dat triggert. Deinzenaar Philippe Proost erfde een Reynaertje van Jan Frans Willems van zijn grootvader en werd aangetrokken door de censuur. Ikzelf keek als tienjarige naar het Reynaertspel in Sint-Niklaas en werd zes jaar later door mijn oud-leraar Marcel Ryssen langs kromme paden tussen Sint-Niklaas en Daknam op Reynaerttocht gestuurd. Vier jaar later begon ik te verzamelen als basis van mijn Reynaertonderzoek. Voor vele verzamelaars is de rijke vosseniconografie belangrijk. De reeks staalgravures van Wilhelm von Kaulbach deed menige liefhebber in Duitsland maar ook in Nederland en Vlaanderen overstag gaan. Voor een enkeling was het een belegging, maar dit geldt alleen voor de topcollecties. Maar altijd staan de passie en de liefde voor het boek en voor het verhaal centraal." 

"Vraag is hoever je in zo’n verzameling gaat: alleen boeken, of ook vossenkunst, prullaria en gebruiksvoorwerpen? Of alleen zaken die direct gerelateerd zijn aan de matière renardienne (boeken met Reinaert, Renart, Reneke en al hun varianten of vertalingen in de titel). Ik verzamel – in tegenstelling tot bijna alle andere Reynaertverzamelaars – niet de duurste of gaafste exemplaren. Een boek met een of meer ex libris of een aantekening is mij meer waard dan een onbeschreven, kraaknet exemplaar. En nog prettiger zijn opdrachten en soms ook gebruikssporen, tot een eigenaarsnaam, een droedel of kindertekening. Dit heeft ook te maken met mijn ultieme doel: de collectie is in de eerste plaats een onderzoekscorpus of -bibliotheek. Daarom leen ik collectiestukken ook vaak aan andere onderzoekers/vossenjagers uit en daarom toon ik ze ook bij bijzondere gelegenheden." 

De verzameling van Rik Van Daele is geen topcollectie, maar ze is wél een levensgeschiedenis, een verhaal van gulle giften van familieleden, van reizen langs Europese boekendorpen en Hollandse antiquariaten, van vriendschappen in heel Europa. En van een levenslange verbondenheid met een verhaal dat voor deze verzamelaar zijn gelijke niet kent. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum