Before time began

Australische Aboriginal kunst

De wereld van de Aboriginals is wonderlijk en fascinerend, vol geheimen voor niet-ingewijden. De eerste inwoners van Australië zijn de erfgenamen van de oudste ononderbroken cultuur ter wereld, die tot 65.000 jaar terug zou gaan. 

Before time began verwijst naar de droom en de creatie van het land, maar ook naar het ontstaan van de hedendaagse kunst. De kern van de tentoonstelling is opgebouwd uit enkele klassieke schilderijen op boombast met natuurlijke pigmenten uit de jaren 1950 (en later) uit Arnhem Land, werken uit de jaren 1970 uit de woestijngebieden, wanneer de Western Desert schildersbeweging ontstond en kunstenaars gingen experimenteren met kleurige industriële verf op doek en paneel, maar ook de meest recente, soms monumentale, kunstuitingen van diverse hedendaagse kunstenaars, zowel individueel- als groepswerk. Twee korte filmpjes tonen een groep mannelijke en een groep vrouwelijke kunstenaars samenwerken. Er worden verhalen verteld, er wordt gezongen, gelachen en gedanst. Terwijl wat niet voor de ogen van niet-ingewijden bestemd is, onderliggend verborgen blijft, tonen de kunstwerken eeuwenoude mythische verhalen en getuigen van een verbondenheid met en een diep respect voor de aarde en de natuur. 
 
Een blikvanger in de tentoonstelling is de installatie Kulata Tjuta (vele speren), gecreëerd door een groep oudere en jongere kunstenaars uit enkele APY (Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara) Lands kunstcentra. Het werk is opgebouwd uit 1500 speren en stelt een kupi kupi, of stofwervelwind in trechtervorm voor, zoals die voorkomt in woestijngebieden. 
 
Het laatste luik van de tentoonstelling bestaat uit fotografisch werk van hedendaags kunstenaar Michael Cook. Hij reflecteert op de idee van beschaving en toont in één van zijn fotoseries Civilised Aboriginal Australiërs uitgedost in historische kledij van de Europese mogendheden die Australië aan het begin van de kolonisatie bezochten. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum