Staf Pyl

Expo rond het leven en werk van kunstenaar-glazenier Staf Pyl

In het Waasland kan je talrijke glasramen van Staf Pyl bewonderen. Pyl wordt beschouwd als een van de grote vernieuwers van de glasraamkunst na WOII en sluit aan bij de artistieke stroming rond Expo 58. Joost Caen en Ciel De Kock schetsen zijn werk en leven. 

Staf Pyl (1923-2007) was glazenier, keramist, schilder… en bovenal kunstenaar. De artistieke duizendpoot uit Sint-Niklaas laat een groot, veelzijdig en indrukwekkend oeuvre na. In 2023 zou de kunstenaar 100 jaar geworden zijn, een mooie aanleiding voor een verdieping in Pyls artistieke nalatenschap in glas-in-lood en glas-in-beton in diverse kerken, kloosters en woonzorgcentra van voornamelijk zijn thuisstad en het Waasland, maar ook nog op vele andere plaatsen.

In deze tentoonstelling (her)ontdekt de bezoeker markante facetten uit het leven en werk van de kunstenaar-glazenier Staf Pyl die honderd jaar geleden (1923 - 2007) te Sint-Niklaas werd geboren. 

Ontwerpen verfijnd als miniaturen, ontsluiten zijn verbeelding en inspiratie als bron van innovatieve, monumentale glasramen en glas-in-beton. 

Toonwerken en fascinerende kleurtekeningen belichten zijn gepassioneerde en boeiende persoonlijkheid. 

Afbelding: Staf Pyl, Verrijzenis, 1967. Glas-in-beton, 350 x 1200 cm. Eeklo, psychiatrisch instituut Sint-Jan. Oscar Tyssen & Lieven Nollet 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum