Naar molens kijken

Naar molens kijken

De herontdekking van de mens- en milieuvriendelijke kracht van water en wind brengt weer velen op het pad naar de historische molen en molenaars. Die samen op het ritme van de natuur nog altijd het beste meel ter wereld produceren. Steeds meer mannen en vrouwen zijn zelfs zo gek van molens dat ze het vak aanleren om zelf molenstenen te doen zingen. De vzw Oost Vlaamse molens wil deze trend nog versterken. Ze blikt daarom graag terug op de boeiende geschiedenis van een ambacht dat tot ver in de 20ste eeuw welvaart bracht in Vlaanderen. Kom naar de molens kijken! 

Historische molens zijn tegenwoordig weer hip: ze benutten de milieuvriendelijke kracht van water en wind en leveren het beste meel ter wereld. Ontdek de stielkennis van de molenaar en lees en beluister verhalen die geworteld zijn in zijn reputatie als weerprofeet, dief en vrouwenverleider. De molen werd een reusachtige meccano en zelfs moeder van alle technieken. Ros-, water- en windmolens malen niet enkel graan, maar pletten ook zaden, werken op getijden, drijven blaasbalgen aan, leggen polders droog, zagen bomen, maken papier, zwingelen vlas… Een uitstekende reden voor de UNESCO om het kleurrijke ambacht van molenaar, als eeuwenlang onmisbare schakel tussen boer, bakker en brouwer, te erkennen als immaterieel erfgoed. 
Vele historische molens verlevendigen nog altijd een kouter of een beeklandschap. Zowat een eeuw geleden gaven Latemse en Dendermondse schilders expressie aan hun heimwee naar een toen al bijna verloren gegane wereld op mensenmaat. Je kan tal van hun werken bewonderen, net als een ets van Jan Decleir, zijn liefdesverklaring aan molens. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum