Fouquet, Madonna

Florent Van Ertborn (1784-1840), die een honderdtal topstukken van het huidige Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen verwierf, had een neus voor geniale vondsten. In de Parijse kunsthandel kocht hij de hoogst ongewone 'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen' van Fouquet, die na meer dan 500 jaar nog steeds opvallend modern oogt.

Madonna ontmoet Dulle Griet

In 2019 wordt Bruegel internationaal gevierd met allerlei activiteiten. Pieter Bruegel de Oude stierf in 1569, precies 450 jaar geleden. Het museum heeft naast de terugkeer van 'Dulle Griet' nog een reden tot feesten. Op 5 oktober is het exact 125 jaar geleden dat Fritz Mayer van den Bergh Bruegels' 'Dulle Griet' aankocht op een veiling in Keulen. Het raadselachtige werk hing er hoog aan de muur en er was geen interesse voor. Mayer van den Bergh was gefascineerd door kunst uit de 15de en 16de eeuw, een periode die op dat moment niet in trek was bij kunstliefhebbers en verzamelaars. Hij was alerter dan de prestigieuze musea en kocht het schilderij voor slechts 448 oude Belgische frank. Tot dat moment dacht men dat het meesterwerk verloren was. 

Ook Florent Van Ertborn (1784-1840), die een honderdtal topstukken van het huidige Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen verwierf, had een neus voor zulke geniale vondsten. In de Parijse kunsthandel kocht hij de hoogst ongewone 'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen' van Fouquet, die na meer dan 500 jaar nog steeds opvallend modern oogt.

In deze tentoonstelling schitteren beide topstukken naast andere werken van onder andere Rogier Van der Weyden en Gerard David. En u krijgt ook de verhalen achter de kunstwerken te horen. Of het nu koopjes, investeringen of geniale vondsten waren, het kennersoog van Fritz en Florent is duidelijk zichtbaar in de bloemlezing van hun collectie.