Sue, Slab City, USA, 2023 © Laura Henno courtesy Galerie Nathalie  Obadia Paris-Bruxelles

Laura Henno, Sue, Slab City, USA, 2023

In 2017 ging de Franse fotografe Laura Henno van start met een langlopende fotoreportage in het Slab City-kamp. Elk jaar neemt ze een aantal weken haar intrek in een caravan in deze verloren stad in het hart van de Californische woestijn. Deze wildkampeerplaats is het laatste vrije gebied in de Verenigde Staten en lijkt verloren te liggen in the middle of nowhere. Het is de thuisbasis van een gemeenschap van gemarginaliseerde mensen, verschoppelingen of outcasts van het Amerikaanse systeem. Een deel van de bewoners trekt ernaartoe op zoek naar vrijheid, een ander deel spoelde er aan door drugs- of alcoholverslavingen. 

Slab City staat op geen enkele kaart en bestaat zonder te bestaan. De plaats ontleent haar naam aan de slabs, de betonnen platen die de vloer vormden van een voormalige militaire basis uit de Tweede Wereldoorlog, die in 1956 werd ontmanteld. Vervolgens werd ze ingepalmd door soldaten die zich daar na de sluiting van de basis installeerden. De weersomstandigheden op deze overlevingsplek zijn extreem – de hitte is er intens en het water schaars – en de stilte die je normaal verwacht in een woestijn wordt voortdurend verbroken door gevechtsvliegtuigen en raketvuur. Laura Henno maakte op een respectvolle en menselijke manier een fresco over dit niemandsland. Ze heeft vooral aandacht voor de levens- en overlevingsomstandigheden van de families die er wonen, kijkt met de blik van een geëngageerde vrouw naar de wereld en bouwt een intieme relatie op met de mensen die ze fotografeert in het karakteristieke licht van het westen van Amerika. De reeks Outremonde oogstte veel lof bij de critici op de Rencontres d’Arles in 2018, evenals in het Institut de la Photographie in 2019 en op Le Bleu du Ciel in 2020, met Michel Poivert als curator. 

Laura Henno  

Laura Henno werd geboren in Croix (Frankrijk) in 1976. Ze woont en werkt in Parijs (Frankrijk). Na haar studies fotografie aan de ENSAV La Cambre, maakte Laura Henno zich vertrouwd met film aan Le Fresnoy. Ze won verschillende prijzen, zoals de Prix du Jury op het Festival des Champs Elysées in 2019 voor haar film Djo, die ook de Prix Camira Court Métrage in de wacht sleepte op het Festival International du Film Entrevues in Belfort in 2018. Haar film Koropa kreeg de Jury Award op de kortfilmcompetitie The Societal Challenges of Asylum and Migration in the 21st Century in 2018. In 2019 won ze de Prix SAM pour l’art contemporain en in 2007 de Prix Découverte des Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles. Daarna reeg Laura Henno de solotentoonstellingen aan elkaar in Frankrijk en in het buitenland. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum