Gijs Van Vaerenbergh, doorzichtige kerk Borgloon

Bij Borgloon in België staat een doorzichtige kerk. Daarmee is het één van de meest bijzondere kerken ter wereld. Het lijkt op een optische illusie van een traditionele parochiekerk, maar het is een uniek kunstobject. 

Kunst in de open ruimte, is uniek in Limburg en Vlaanderen. Op het snijvlak tussen kunst, architectuur en landschap krijg je als bezoeker een niet-alledaagse blik op de omgeving in Borgloon-Heers of aan de Maas. Of tussen Hasselt en Genk. 

De kunstwerken laten je anders naar het landschap kijken. Ze zijn niet alleen vormelijk, maar ook inhoudelijk een verrijking voor de omgeving. Onzichtbare verhalen komen zo aan de oppervlakte en er ontstaat een nieuwe dialoog. 

In de loop van 2022-2024 verschijnen vijf nieuwe kunstwerken in de Limburgse Maasvallei. Het eerste permanente werk is de levensboom van Mark Dion in Herbricht (Lanaken). 

Praktisch 

Een fietstocht langs kunst en architectuur in Limburg start bij Z33 met deze Kunst op de Kaart-route. Via Alken fiets je naar Borgloon en langs Diepenbeek rijd je weer terug naar het beginpunt. Hasselt bezit een schat aan knappe moderne architectuur. De hedendaagse kunstwerken in de groene omgeving van Borgloon vragen dan weer om verstilling en vertraging. 

De fietsroute van Hasselt naar Borgloon. 

Kunstwerken 

1 Kanaal Paviljoen, Atelier Amont, Z33 en A2O 
2 Once again the artist militia meets in an unruly group portrait, Rinus Van de Velde 
3 Het Groene Huis, Krijn de Koning 
4 De Rock Show, Erik Odijk 
5 Picturesque Sketches: after Léon Becker, Nils Norman 
6 Gravitational Waves, Tomás Saraceno 
7 Reading between the lines, Gijs Van Vaerenbergh 
8 Untitled #158, Aeneas Wilder 
9 Memento, Wesley Meuris 
10 Twijfelgrens, Fred Eerdekens 
11 Tranendreef, Dré Wapenaer 
12 Proximity effect, Paul Devens 
13 Smeermaas-Kessenich, Benjamin Verdonck 
14 Billboards langs de Rijksweg, Olivier Goethals 
15 Levensboom, Mark Dion 
16 Save Our Souls, Maarten Inghels 

Save Our Souls

Met het wassende water lijkt het kunstwerk, gemaakt uit Maaszand, alleszins langzaam terug naar de Maas te keren. "Ik had niet verwacht dat het werk zo lang stand zou houden", geeft Inghels toe. "Ik dacht dat het er maar drie maanden zou blijven staan, maar uiteindelijk zijn nu we nu bijna anderhalf jaar verder." - "Het is ook toepasselijk dat het werk nu onderloopt, in een jaar vol watersnood", besluit de kunstenaar. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum