Kris Campo - Passage

Passage, een unieke tentoonstelling van Kris Campo in het Museum Torhouts Aardewerk, vindt plaats van vrijdag 1 oktober tot en met zondag 12 december 2021. De context van dit specifieke museum biedt de gelegenheid om haar hedendaagse werk af te toetsen aan de rijke keramiektraditie. 

Kris Campo (°1961) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Sint-Lucas Instituut in Gent. Nadien startte ze haar eigen studio en nam ze regelmatig deel aan tentoonstellingen en wedstrijden, zowel binnen als buiten Europa. Kris was ook actief als gids in het Museum van Schone Kunsten in Antwerpen en gaf las aan verschillende academies in België. Sinds 1997 is ze vast verbonden als keramiekleerkracht aan de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Sinds 2018 is ze ook actief als curator van tentoonstellingen in Galerie Zwart Huis in Brussel en in CC Zwaenenberg in Heist-op-den-Berg.  

Twee reizen naar China hadden een grote invloed op haar werk, waardoor ze grotere installaties begon te ontwerpen, met kleurrijke, dynamische en bont gedecoreerde objecten. Dit alles gebaseerd op haar eigen geschiedenis en passies. 

Verschillende projecten zijn onder andere 'Track & Traces', bestaande uit 'Histriones' (2010), 'Me, My Family & I' (2012), 'Decades' (2015) en 'Snowlight' (2018). Naast haar typische keramische objecten introduceerde ze hier ook andere media zoals prints op papier, meubels en geluidsopnames. 

Op het eerste zicht lijkt er geen verband tussen de werken die Kris Campo in haar atelier maakt en het sieraardewerk dat in het museum tentoongesteld staat. Maar dat geldt alleen wanneer je louter naar vormen en kleuren kijkt. 

Als kunstenaar gaat ze uit van de visie dat elk krachtig beeldend werk gedragen of ondersteund wordt door vakmanschap en een kritische blik. Ongeacht of de kunstenaar zelf over dat vakmanschap beschikt, dan wel een beroep doet op het vakmanschap van anderen. Zoals dat ook hier in Torhout het geval was, wanneer de Brusselse kunsthandelaar Pieter-Joseph Laigneil ontwerpen van bevriende kunstenaars liet uitvoeren door de meesterpottenbakker Leo Maes. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum