Johan Tahon - Universus

Johan Tahon - Universus

SCULPTUREN 1991-2021

Beeldhouwer Johan Tahon(Menen, 1965) is een veelheid: licht en duister, eenvoud en mysterie, vrijheid en verknooptheid, hemel en hel, poëzie en metal. Hij kent vele liefdes. Hij is water, lucht, vuur en aarde. Hij is keramiek, gips en brons. Hij is vele Johan Tahons en allen maken ze deel uit van zijn werk. 

Deze overzichtstentoonstelling toont ze allemaal: alle Tahons naar wie hij de afgelopen twintig jaar koortsig heeft gepeild. De expo biedt naast een geweldige selectie eigen creaties ook een verrassende inkijk in de indrukwekkende privéverzameling van de kunstenaar. Hiertoe hoort veel keramiek – aardewerk van de vroege islam (9e eeuw) tot de Italiaanse renaissance majolica (16e eeuw) – maar ook brieven van August Rodin en Maria Rainer Rilke, en een beeld van Georges Minne. 

In verschillende ruimtes van het MOU Museum gaat Tahon in liefdevolle botsing met het zestiende-eeuwse gebouw en de vaste collectie wandtapijten en zilver. Via imaginair in elkaar geschoven beelden krijgt de bezoeker een totaalzicht op het werk van Tahon, op wat hem heeft gevormd en wat hem voortstuwt. Op wat hem kwelt en waar zijn hart van opspringt. Op wie hij was, is en aan het worden is. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum