Hugo Meert, kruisbeeldje B.C. Hammer, 2011, geglazuurde faience en 24 karaats goud

Hugo Meert, kruisbeeldje B.C. Hammer, 2011, geglazuurde faience en 24 karaats goud.

Hugo Meert - Unbreakable

Vanaf zaterdag 20 maart 2021 vind je in Keramis het keramiek van de Belgische kunstenaar-ontwerper Hugo Meert.

Hugo Meert studeerde af aan de kunstacademie Sint-Lukas Brussel en is sinds 2013 lesgever aardewerk aan de Academie van Charleroi.

De creaties van Hugo Meert zijn vaak heel herkenbaar. Hij reflecteert op de functie, de schoonheid en de vormgeving van het object. Door zijn werk en het verdraaien van archetypen worden banale alledaagse voorwerpen getransformeerd tot woordspelingen en beelden, waarbij humor de ernst van het beroep in perspectief plaatst.

Hugo Meert (1964) is een curieuze vogel in het Belgische keramieklandschap. Hij doet al jaren zijn eigen ding, los van commerciële  overwegingen. Op het snijpunt van gebruiksgoed en beeldende kunst schept hij een consistent oeuvre waarin de rode draad onderhuids slingert. Aan de vooravond van zijn eerste grote overzichtstentoonstelling is het tijd om achterom en vooruit te blikken. 

"Sinds jeugdige leeftijd voel ik me sterk aangetrokken tot de materie klei. Het laat zich super gemakkelijk bewerken. Het kan heel simpel gaan, maar ook zeer technisch worden. Klei is een uniek materiaal, met niets anders te vergelijken. Je kan er alle vormen mee creëren. Het heeft een haast sensuele plasticiteit.  

Ik ga voor diverse stijlen, van de middeleeuwen tot nu. Ik kan elke periode wel appreciëren, zowel in muziek als in beeldende of decoratieve kunsten. Zelf ben ik absoluut fan van kunstenaars als Wim Delvoye en Maurizio Catellan. Niet eenmaal, maar meerdere malen is het bij hen ‘That’s it!’. Met betrekking tot mijn eigen werk voel ik een bijzondere affiniteit met surrealisme en dada, aangevuld met pop art. Misschien spelen mijn Belgische wortels hier wel mee. Voor mij mag aan een kunstwerk – maar ook aan een gebruiksvoorwerp – wel een vraagje hangen. Liefst is er een onbegrijpelijk kantje." 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum